محورهاي سخنان 6 نامزد دوازدهمين انتخابات رياستجمهوري در دومين مناظره تلويزيوني را در اين خبر بخوانيد.
به گزارش هفت چشمه به نقل از فارس، دومين مناظره نامزدهاي دوازدهمين دوره انتخابات رياستجمهوري با موضوع «فرهنگي - سياسي» که به طور زنده از شبکه اول، شبکه خبر و راديو ايران پخش ميشود از دقايقي پيش آغاز شد.
محتواي برنامه مناظره امروز کانديداهاي انتخابات رياست جمهوري مسائل فرهنگي و سياسي است و در مناظره نهايي موضوع اقتصاد مورد بررسي قرار خواهد گرفت.
(براي مشاهده متن مشروح هر خبر روي تيتر آن کليک کنيد)
قاليباف: درد اينجاست ميگويند دختر وزير مظلوم و بيکار است پس بقيه مردم چه کنند/ آقاي روحاني! اگر به وعدههايتان نتوانستيد عمل کنيد آن را به ديگران نسبت ندهيد!

کانديداي دوازدهمين دوره انتخابات رياستجمهوري گفت: واردات پوشاک توسط رأس وزارتخانه آموزش و پرورش باعث نگراني مردم است.
*عرض تسليت دارم به مناسبت حادثه تلخ معدن در استان گلستان و عرض تسليت دارم به همه آسيبديدگان و ملت عزيزمان.
*موضوع فرهنگ بدون شک يکي از مهمترين موضوعات همه جوامع است و دو نگاه در حوزه مسائل فرهنگي ميتواند وجود داشته باشد، يک نگاه بدبينانه به جامعه و يک نگاه خوشبينانه به جامعه.
*در نگاه بدبينانه اينکه يک نگاه قيّممآبانه و بسته و کنترل و نظارت شديد بر موضوعات فرهنگي و يک نگاه هم نگاه خوشبينانه است.
*نگاه خوشبينانه بر اين مبناست که ما اصل را بر آگاهيبخشي براي مردممان در نظر بگيريم تا آنها بتوانند با توانمندسازي و با حضور خودشان و نهادهاي مردمي بتوانند در اين زمينه نقشآفريني کنند، البته بنده معتقدم آموزش و پرورش ميتواند مهمترين و اساسيترين وزارتخانهاي باشد که در اين بخش تأتيرگذار باشد و اگر درست عمل کند آثار مثبتي دارد و اگر منفي عمل کند آثار منفي دارد، امروز هم مشکلات ما در حوزه اقتصادي که وجود دارد، واقعاً ريشه اساسي آن به حوزه فرهنگ و تربيت بازميگردد.
*اجازه ميخواهم همين حادثهاي که در هفته جاري اتفاق افتاد را مورد اشاره قرار دهم، نگاه کنيد يک محمولهاي توسط سخنگوي قوه قضائيه بحث شد، بر اين مبنا که به هر حال يک محموله مشکوکي که چند تُن پوشاک بود، در يک ويلايي پيدا شده که متعلق به يکي از وزرا بوده است، اين پرونده مورد رسيدگي قرار گرفت و ظرف دو روز کارش به صورت خيلي فشرده انجام شد.
*سؤال واقعا اين است که در يک وزارتخانهاي که آموزش و پرورش است و مسئوليت دارد، وقتي ميبينيم اين رفتار به گونهاي است که واردات در حال انجام است آن هم واردات غيرقانوني، حالا يا قانوني يا غيرقانوني اما واردات غيرضروري.
*واقعاً اين بحث پيش ميآيد يک وزارتخانهاي صنعتي اقتصادي بوده باشد، نه وزارتخانه آموزش و پرورش، آن هم اين واردات، واقعاً اين جا اين موضوع باعث نگراني مردم نميشود که مردم احساس کنند در يک وزارتخانه آموزش و پرورش، رأس اين وزارتخانه چنين حرکتي را انجام دهد، چگونه مردم به اين اعتماد کنند؟ چگونه قشر فرهيخته اعتماد کنند؟ چگونه بازنشستگان آموزش و پرورش به اين اعتماد کنند؟ چگونه آناني که در حوزه حقالتدريسي باقي ماندند، به اين اعتماد کنند؟
*اگر ما بخواهيم در حوزه اقتصاد که مشکل اصليمان در آن «بيکاري»است و بخواهيم 5 ميليون شغل ايجاد کنيم يا بتوانيم يارانه طبقه محروم را که فقط با يارانه زندگي ميکنند را هم تقويت کنيم، ما نيازمند اين هستيم که يک نظامي در اصلاحات پولي، مالي، گمرکي و همه اين موارد انجام شود، در حقيقت ميبينيم اين يک نمونه در هفته قبل است که اتفاق افتاده است، ما حتماً روزها، ماهها و سالهاي متمادي هميشه از اين اتفاقات داريم و اين مشکلات به وجود ميآيد.
*حتما پژوهش، تجهيزات، وسايل کمک آموزشي، مدارس و دانشگاههاي ما و همچنين معيشت معلمان و بازنشستگان معلمان دچار مشکل هستند.
*سال که ميگذرد حقالتدريسيها حق خود را نميگيرند، آنگاه در اين صورت در مدارس اتفاقي ميافتد که دانشآموزان در آن ميسوزند؛ من هم اين را قبول دارم.
* جناب آقاي روحاني! من واقعا متعجبم؛ من که درد مردم را ميگويم اخلاق را رعايت نميکنم اما جنابعالي اسم کسي را ميآوريد که پاسخگوي همين مشکلات است.
*مردم عزيز! وقتي من به اين مشکلات اشاره ميکنم و ميگويم دولت 4 درصديها، رويکرد 4 درصديها و يا ويژهخواريها مربوط به همين موضوع است.
*مردم عزيز! شما نگاه کنيد، دلالان ما واقعا مشکلات گراني را درست ميکنند. قاچاق کالا و ارز امروز بيشترين مشکل را براي ما ايجاد کرده است.
*مشکلات مربوط به وارداتيهاي بيوقفه است. وارداتچيهايي که و تجهيزات مواد اوليه را وارد کنند تجار دست آنها را ميبوسند ولي وزير آموزش و پرورش ما لباس بچه از ايتاليا وارد ميکند. مردم شما فکر ميکنيد با اين کار اقتصاد ما درست ميشود؟ هرگز.
*درد اينجاست که ما ميگوييم دختر وزير آموزشوپرورش -به نقل از آقاي جهانگيري ميگويم- بيکار و مظلوم است بعد برود چنين کاري انجام دهد! پس بقيه مردم بيچاره چه کنند. تکليف آنها چيست، آنها ميتوانند چنين کاري انجام دهند؟
*من قضاوت نميکنم اما اصل آن اشتباه است. اين محموله وقتي وارد کشور ميشود اصلش خطاست و نتيجه آن اين ميشود که آموزش و پرورش چنين شرايطي را پيدا کند؛ واقعا چنين چيزي شرمآور است.
*زماني که براي يک جامعه فرهنگي اين وضع معيشتي معلمان و اساتيدش باشد و وضعيت دانشآموزان آن اينگونه باشد شرماور است، دانشآموزاني که بايد چادر و کفشهايشان را در يک خانواده با هم عوض کنند بعد وزيرش اينگونه کالا وارد کشور کند و محموله بياورد.
* آقاي روحاني! علتي که 5 ميليون شغل ايجاد نميشود همين است. علت اينکه به محرومان رسيدگي نميشود و علت آنکه در صندوق ذخيره فرهنگيان چنين اتفاقي ميافتد هم همين است. اينهاست که اين مشکلات را به وجود ميآورند، تازه اينها ميخواهند اين مشکلات را حل کنند. چگونه اينها ميتوانند اين مشکلات را حل کنند؟
*ما حقوقبگير 57 ميليوني، 100 و 200 ميليوني را ميگوييم ذخيرههاي انقلاب هستند، ميگوييم وارداتچي مظلوم است! بعد هم اگر حرف اينها را بزنيم ميگويند قاليباف بداخلاق است. واقعا درس اخلاق اين است؟ من واقعا متأسفم.
*اميدوارم مردم ما به گونهاي عمل کنند که همه رويهها را به آرمانهاي بلند امام مهربانيها برگردانيم که مردم در مسند کار تصميم بگيرند نه 4 درصد در دولت با اين روش براي مردم.
*همانطور که عزيزان اشاره کردند نقد نعمتي است که خدا داده است و جوامعي هم ميتوانند موفق باشند و پيروز شوند و پيشرفت کنند که واقعاً با خرد جمعي و با نقد و با توصيه به يکديگر در اين زمينهها عمل کنند، هيچ شکي در اين موضوع نيست.
*ما با هم به گونهاي هم صحبت نکنيم که فکر کنند امروز «انقلاب» مانع حقوق شهروندي افراد است.
* اقوام و مذاهب حتماً همه از حقوق شهروندي برخوردارند و بايد هم باشند، مگر الان نيست؟ بنده نميدانم منظور آقاي روحاني از طرح اين بحث چه بود.
*بنده خودم توفيق حضور در نيروي انتظامي را که داشتم، چندين فرمانده در بالاترين ردهها حتي در خود کردستان از اهالي اقوام عزيز کُرد و اهل سنت آنجا بودند و رشد پيدا کردند و به بالاترين درجات دست يافتند و تا رده در نيرو آمدند.
*امروز در شهرداري تهران از همه اقوام و از اديان مختلف و از مذاهب مختلف حضور دارند، امروز بيش از 13 درصد مديران شهرداري تهران «بانوان» هستند، «جوانان» هستند، مانعي در اين زمينه وجود ندارد و ما حتماً ميتوانيم استفاده کنيم.
*اين موضوع را نگوييم که اين کار انجام ميشود، در دولت مردم موظفيم اختيارات را هم به آنان منتقل کنيم و بر اساس شايستهسالاري آنان را به کار گيريم و اين از سياستهاي قطعي است که مدنظر ماست.
*جناب آقاي روحاني در دولت شما هم دانشگاههاي ما سياسي نشدند، امروز واقعاً دانشگاههاي ما سياسي نيستند، بايد به اين موضوع توجه کنيم و مهم اين است که ما تمرکززدايي هم انجام دهيم که اختيارات را هم به خود مردم در استانها و شهرستانها، با هر قوميت و با هر گرايش و با هر سليقهاي واگذار کنيم، خودشان کارشان را انشاءالله انجام دهند و تصميمگيري کنند.
*برجام حتما يک سندي است که مورد احترام همه دولتها خواهد بود و طبيعتاً طرف مقابل هم مکلف است که به تعهداتش عمل کند.
*اما نکتهاي که مهم است اينکه امروز در اجراي برجام چه کردهايم؟ آقاي رئيسي نکاتي را اشاره کردند، آثار اجراي برجام براي مردم ما چه بوده است؟ امروز وقتي از مردم عزيزمان سؤال ميکنيم که آيا روزي که برجام در دستور کار بود، معنايش اين بود که گشايشي در کار اقتصادي صورت گيرد، درباره اين موضوع امروز اظهار مردم ما اين است به درستي اين اتفاق نيفتاده است.
*حال سؤال اينجاست حتي معتقدم اگر هم بخشي از اين موارد حل هم بشود، باز مشکل مردم حل نميشود، چون اشکالات ما در «سيستم اداره اجرايي دولت» است، اين دولت با روش کاري و با نگاهي که دارد که اين نگاه را بنده توضيح دادم، يعني وقتي جلوگيري از قاچاق کالا و ارز اتفاق نميشود، وقتي وارداتچيها اين کار را انجام ميدهند، وقتي که سر تا پاي بانکهاي ما زد و بند است و ظلم به مردم ميکنند، اگر امکاني هم بيايد باز دومرتبه همين 4 درصديها بهرهمند ميشوند.
*ما بايد دو کار انجام دهيم، هم حقمان را از اين برجام بگيريم، هم زودتر از آن، حقمان از اين 4 درصديها بگيريم که اگر امکان واردات به کشور باشد باز آنها (4 درصديها) از اين بهرهمند ميشوند، شما نگاه کنيد برجام الآن تا به اين تاريخ تبديل به مرکز واردات اروپاييها به ايران شده است، شما نگاه کنيد چقدر به ما کالا فروختهاند، چه کسي منفعت آن را بردند؟ 4 درصديها؛ زحمت آن براي چه کسي باقي ماند؟ مردم.
*«سياست خارجي» يکي از ارکان جدي اداره هر حکومتي است، دولتها همانطور که به مسائل داخليشان توجه ميکنند، با توجه به شرايط بينالمللي که امروز در دنيا حاکم است، فلذا ارتباط، هماهنگي، مذاکره گفتوگو چه با دولتها و چه با ملتها يک ضرورت اجتنابناپذير است.
*آن چيزي که بايد دقت کنيم اين است که ما در حوزه ديپلماسي، بايد هم به ديپلماسي قدرت توجه کنيم، هم به ديپلماسي مذاکره توجه کنيم، هم به ديپلماسي عمومي توجه کنيم و هم به «ديپلماسي اقتصادي».
*«دولتِ مردم» در سياست خارجي خودش در اين شرايط موجود اولويت را به «ديپلماسي اقتصادي» داده است، اگر دولت يازدهم امروز به حق ميگويد من در «ديپلماسي مذاکره» موفق بودهام، دليلش اين است که ما در «ديپلماسي قدرت» قبلاً موفق بودهايم و اين اقتدار را داشتهايم که آنها در «ديپلماسي مذاکره» پاي ميز مذاکره آمدند.
*در ديپلماسي «دولتِ مردم» تلاش ما بر اين است که امروز ما به دنبال ديپلماسي اقتصادي باشيم، يکي از اشکالات امروز ما در دولت يازدهم اين است که انسجامي در حوزه تجارت بينالملل وجود ندارد، اين کار در وزارتخانههاي مختلف توزيع شده است و اشکال دارد.
*انشاءالله در برنامه مدونمان اين موضوع وجود دارد که «وزارت امور خارجه و تجارت بينالملل» داشته باشيم و ايجاد کنيم با اولويت ديپلماسي اقتصادي براي همسايگان و براي کشورهاي منطقه، 400 ميليون نفر بازار منطقهاي ماست که بايد به آن توجه کنيم، رويکردمان را هم بايد عوض کنيم، کشور ما از ابتدا، از قبل و بعد از انقلاب، رويکردش واردات بوده است.
*ما بايد اين رويکرد را به سمت صادرات تغيير دهيم و همه سفارتخانههاي ما و کنسولهاي ما در خدمت تجار، صنعتگران، کارآفرينان باشد و هر کدام آنها نماينده فروش کالاي ايراني براي اشتغال و توليد براي جوانان عزيز ما انشاءالله باشند.
* در حقيقت «ديپلماسي قدرت» نکته بسيار مهم و اساسي است، اگر نبود ديپلماسي قدرت، اگر نبود رشد علمي در حوزه دفاعي، اگر نبودند شهداي مدافع حرم، اگر نبودند شهداي دفاع مقدس، هرگز امکان در برقراري «ديپلماسي مذاکره» وجود نداشت.
*جناب آقاي جهانگيري! ما واقعاً بايد با مردممان در اين بخش مقداري با صداقت بيشتر صحبت کنيم. شما به گونهاي سخن ميگوييد که گويا تنها يک طايفه خاص هستند که فقط ظاهراً آنها درس خواندهاند و فقط آنها تخصص دارند و فقط آنها سياست را متوجه ميشوند و فقط آنها هستند که ميتوانند کشور را اداره کنند و بقيه يا افرادي تند هستند يا تندخو هستند يا بلد نيستند يا کار ندارند، لذا اگر آنان بيايند دومرتبه شما را به ته دره ميبرند.
*شما از همه بهتر ميدانيد که بنده منتقد جدي دولتهاي نهم و دهم بودهام، در مناظره قبل گفتم دولتهاي نهم و دهم با همه انتقاداتي که از آن داريم، به مستضعفين و محرومان رسيدگي کرد، امروز اين نکته را هم بگويم که ويژگي دولتهاي نهم و دهم اين بود که به جوانان اعتماد کرد، جوانان خلّاق، متدين و انقلابي را روي کار آورد، جواناني را آورد که آنها توانستند کارهاي بزرگي را در رشد علمي کشور انجام دهند.
*امروز روندي که در دولت يازدهم وجود دارد به تعبير برادر عزيزمان جناب آقاي ميرسليم، ديگر شما نه شرايط جسمي افراد و نه شرايط فرصتشان را در نظر ميگيريد، آنان دنبال تجارت خودشان هستند، ميليونها بيکار هم وجود دارند، ميگويند اجازه دهيد و فرصت را به نسل بعدي بدهيد، مطمئن باشيد آنها بهتر از شما کشور را اداره خواهند کرد.
*همانطور که در ابتداي صحبتم اشاره کردم فرهنگ حتما دستوري نيست، فرهنگ قيممآبانه نيست، بايد به مردم اعتماد کرد، فرهنگ را به دست خود مردم سپرد و اولين تکريم اهالي فرهنگ، واگذاري امور فرهنگ به دست خودشان است، نه اينکه ما کسي را به کار گيريم که نه او اهل فرهنگ را بشناسد و نه اهل فرهنگ او را.
*اگر اينجا به طور ابزاري از يک شخصيت در حوزه موسيقي نام ميبريم، اين خوب نيست، ما بگوييم براي موسيقي چه کرديم، در شهر تهران به همه مجموعه خانه موسيقي دهها ميليارد کمک شد، امروز آثار اقتصاد سينما در شهر تهران «کشوري» بوده است و در شهرداري اين اتفاق افتاد، براي تئاتر نيز همينطور، دهها سالن تئاتر در شهر تهران، چندين هزار صندلي سينما اضافه شد، 12 سال است توفيق خدمت به خانه هنرمندان، خانه سينما و خانه تئاتر و خانه موسيقي را داشتهايم، شعار ندهيم بگوييم براي ما مهم هستند، ولي کاري براي آنان انجام ندهيم.
*چرا مردم را از جنگ ميترسانيم، اگر کسي قدر صلح را بداند، بنده و امثال بنده هستيم، آنقدر که ما آسيب جنگ را ديدهايم، بهترين دوستان و يارانمان را در کنار خودمان در جنگ از دست دادهايم، برادر خودم را در جنگ از دست دادهام، ما قدر صلح را بيش از ديگران ميدانيم.
*اما از آن طرف اين را هم ميدانيم که اگر قدرت نداشته باشيم، عزت ما را زير پا ميگذارند، ذلت را به ما تحميل ميکنند، فلذا مردمان را از جنگ نترسانيم و آنان را تهديد نکنيم، اين زيبنده ملت افتخارآفرين ايران در طول تاريخ نيست.
*آن کسي هم که وعده ميدهد، سابقه من روشن است، اگر برنامهاي را براي ايجاد 5 ميليون شغل مطرح کردم، به خاطر اين بود که متعهد هستم و حتماً انجام ميدهم و سابقهام اين موضوع را نشان ميدهد.
*آقاي روحاني! اگر جنابعالي وعدهاي داديد و نتوانستيد عمل کنيد، آن را به ديگران نسبت ندهيد.
* براي اجراي هر برنامهاي از جمله همين برنامه چالش بين حوزههاي دانشگاهي با حوزه مربوط به صنعت و کارگاهها و بخشهاي آنجا، قبل از هر چيز مهم اين است که ما چه باور و تفکري داريم و رويکرد ما چيست.
* صحبتها در مناظره امروز نشان ميدهد که دو تفکر در اينجا وجود دارد، يک تفکر اين است که معتقد است «ندارد»، يعني به منابع داخلي، به نيروهاي داخلي و به منابع مادي و انساني خيلي توجه ندارند و بيشتر به دنبال سرمايه خارجي هستند، البته ما هم معتقديم سرمايه خارجي لازم است، اما اساس بايد داخل کشور باشد.
* اين تفکر همچنين معتقد است که «نميشود»، يعني به روشها و نوع رويکردهاي مديريتي کار برميگردد و يا ميگويند «نميتوانيم»، در حقيقت اين تفکر باعث شده که ما نه از منابع استفاده کنيم و نه اينکه «ميشود» و نه اينکه «ميتوانيم».
* اين موضوع از مشکلات امروز ماست، يعني ما بسنده کردهايم به حرف و شعار و من فکر ميکنم در 4 سالي که گذشت ديگر اين روند هم براي شعار و هم براي حرف کافي است.
* يک تفکر هم تفکر «دولتِ مردم» است که معتقد است ما به اندازه کافي منابع مالي و انساني و سرمايههاي انساني و مادي داريم، روشهاي مناسب و خوب را با جوانان عزيزمان و تکنولوژي لازم را در اختيار داريم و هم ميتوانيم.
* ما ميتوانيم 5 ميليون شغل را ايجاد کنيم، ميتوانيم سامانه ملي کارانه را سازمان دهيم و ميتوانيم اين ارتباط را مخصوصاً همان محيط دانشگاهي و حوزه کار را برقرار کنيم و ما ميتوانيم يارانه نقدي قشر محروم و کمدرآمد جامعه را افزايش دهيم و ما ميتوانيم رونق و تحرک اقتصادي را به جامعهمان در طول 4 سال آينده بياوريم و دست به دست هم دهيم و مشکلات را حل کنيم.
* ما در «دولتِ مردم» بر اين اعتقاد هستيم که شفافيت و هوشمندي در دولت شکل بگيرد، هوشمندي از باب اينکه ما سيستمهاي هوشمند را براي اصلاح ساختارها به کار گيريم و شفافيت از اين باب که مردم بر اساس اصل هشتم قانون اساسي نظارت بر مديران و مسئولان داشته باشند به اين معنا که بدانند رئيس دولت و وزرا کجا زندگي ميکنند، کجا کار دارند و چه کاري انجام ميدهند و اموال آنها چقدر است.
* بنده در اينجا يک پيشنهاد هم به همه داوطلبان دارم و خودم را هم آماده کردهام، اينکه در مناظره هفته آينده همه ما بياييم و ليست اموالمان را به مردم اعلام کنيم و به قوه قضائيه هم بدهيم و بگوييم ما به عنوان کانديداي رياستجمهوري اموال خودمان و بستگان درجه يکمان چقدر است تا مردم بدانند با چه کسي طرف هستند.
* ثروت همه اعضاي دولت بايد معلوم باشد و اين شفافيت باشد که ما کجا هستيم، کجا زندگي ميکنيم، فرزندان ما چه ميکنند، اگر اينگونه شود، فساد اينگونه از بين ميرود، با هوشمندسازي سيستمها ميتوانيم فساد را از بين ببريم، علت اين امر چيست؟ به خاطر اينکه دست اين 4 درصديها را از اموال بيتالمال و انفال و از دور زدن قانون کوتاه کنيم.
*اگر ما اين کار را انجام دهيم 96 درصديها که تودههاي مردم هستند، دغدغههايشان حل ميشود و مردم با اين اقدام به عرصه اقتصادي کشور باز ميگردند، اگر مردم به عرصه اقتصادي کشور بازگردند، ما از بحران اقتصادي نجات پيدا ميکنيم و ميتوانيم رونق اقتصادي ايجاد کنيم و ميتوانيم شغل درست کنيم.
*اينجاست که انسجام اجتماعي و اعتماد که بزرگترين سرمايه ملي ماست، پيدا خواهد شد، اختلاف طبقاتي از بين خواهد رفت، معضلات اجتماعي از بين خواهد رفت و هر روز شاهد فروپاشي خانوادهها نخواهيم بود، هر روز شاهد افزايش طلاق نخواهيم بود، شاهد افزايش اعتياد نخواهيم بود، شاهد مهاجرت به شهرها و حاشيه شهرها نخواهيم بود، اينهاست که ميتواند به ما کمک کند.
ميرسليم: بسياري از وزراي دولت يازدهم «کاسب» هستند/ سياست خارجي فقط «برجام» نيست

کانديداي انتخابات رياست جمهوري با انتقاد از رويکرد پژوهشي دولت يازدهم گفت: در اين دولت تقريبا همه طرحهاي پژوهشي تعطيل شده است.
* کيفيت آموزش به جايگاه معلمان برميگردد و متأسفانه در کشورمان آن جايگاه رفيعي که بايد به معلمان بدهيم را ندادهايم.
**معلمان در شرايط بسيار ناهنجاري به سر ميبرند
* معلمان در شرايط بسيار ناهنجاري به سر ميبرند و ناچارند دو يا سه بار در روز کار کنند تا بتوانند حقوق خود را به دست آوردند.
* در دانشگاههايمان فعاليتهاي خوبي انجام ميشود ولي اغلب با مقداري مقالات مواجه هستيم که در محافل و مجلات خارجي پخش ميشود و به درد ما نميخورد.
* کار علمي مناسب ما اين است که مسائل کشور خودمان را به همت استادان و دانشجويان بشناسيم و براي آنها چارهجويي کنيم.
* در کشور ما در چنين شرايط و بحراني رکود تورمي جز با تقويت پژوهش نميتوان راهحلي پيدا کرد.
** تمام طرحهاي پژوهشي در دولت يازدهم تعطيل شد
* ما در دولت قبل شاهد اين بوديم که حدود 50 طرح پژوهشي پيشبينيشده بود و برايش مبالغ هنگفت ميلياردي خرج شده بود که به نتيجه برسند و يکي از آنها طرح هواپيماي ملي بود ولي متأسفانه در دولت يازدهم همه اين طرحها تعطيل شد و ما اينطور ميخواهيم براي کشورمان کارکنيم.
* ما بايد خوشحال شويم که هواپيما وارد ميکنيم؟ ورود هواپيما يعني کار براي کشورهاي ديگر.
* ما با پژوهش خودمان بايد به جايگاهي ميرسيديم که محصولي به دست ميآمد که به درد کشور بخورد.
** 20 درصد قطعات هواپيماهاي وارداتي را ميتوانستيم در داخل توليد کنيم
* حداقل 10 تا 20 درصد قطعات هواپيمايي را که وارد ميکرديم ميتوانستيم در داخل خودمان توليد کنيم و مگر ما کمتر از دولت ترکيه هستيم که همين کار را با شرکتهاي ايرباس و بوئينگ ميکنند و قطعات هواپيما را خودشان ميسازند و ميفروشند.
*همه دولتهاي بعد از پيروزي انقلاب براي خدمت به مردم کوشش کردهاند و در حد توان خودشان موفقيتهايي را به دست آوردند.
* نامزدهايي که اينجا تشريف دارند هرکدام در چارچوب مسئوليتهاي خود موفقيتهايي به دست آوردهاند که قابلارائه است.
**هيچ دولتي نميتواند موفق باشد مگر اينکه انتقاد پذير باشد
* به نظر من هيچ دولتي نميتواند موفق باشد مگر اينکه انتقاد اقليت را بپذيرد، انتقاد احزاب را بپذيرد، انتقاد سازمانهاي مردمنهاد و تشکلهاي علمي، هنري و فرهنگي را بپذيرد و ا ين راه پيشرفت دولت است و بدون انتقاد هيچ پيشرفتي حاصل نميشود.
* متأسفانه انتقادپذيري در دولت يازدهم به شکل بسيار کمي وجود داشته است و عبارتي چون غير انسان، تخريبگر، بزدل، ترسو، به جهنم، تندرو، عصر حجري، متوهم، هوچي باز، بي شناسنامه، کمسواد تعابيري است که دولت يازدهم متوجه منتقدانش کرده است و اين تعابير، تعابيري نيست که شايسته اين باشد که به يک منتقد گفته شود و با اين عبارت نواقص برطرف نميشود و منتقد نميتواند با جرأت درصحنه گام بردارد.
* بنابراين بايد راهي اتخاذ شود که امکان انتقاد سازنده و مشفقانه روشن شود.
* ما بهکرات پيشنهادهاي خودمان را بهصورت دلسوزانه مطرح کردهايم و من خودم شخصاً چندين نوبت خدمت آقايان روحاني و جهانگيري مطرح کردهام و عرض کردهام که راه درست اين است ولي ايشان به اين انتقادات بيتوجه بودند و اعتنايي نکردند. چرا از اين دلسوزيها و پيشنهادهاي سازنده که از طرف احزاب و رسانهها و سازمانهاي مردمنهاد مطرح ميشود استفاده نميشود.
* به ياد دارم که پيشنهادي را بهعنوان پيشنهاد علمي از طرف دانشگاه صنعتي اميرکبير به دولت خاتمي تقديم کرديم و آن موقع معاون اول عارف بود. بررسي کردند و آن تنها موردي بود که به ياد دارم پيشنهادي عالم و منتقدانه تقديم دولت شد و تصويبشده و براي اجرا براي ما ابلاغ شد.
* دولت نبايد در انتقاد را ببندند چون به ضرر او است و جامعه را به قهقرا ميبرد.
* اگر مردم احساس مسئوليت و انتقاد نکنند يعني مشارکت نکردهاند و اين روش بايد اصلاح شود.
* آقاي روحاني شما از حقوق شهروندي صحبت کرديد اما وقتي وزير شما در مقابل خبرنگار قرار ميگيرد و ضبطصوت او را ميگيرد اين احترام به حقوق شهروندي است.
* وقتي وزير ديگري از دولت شما در جلسه علني خطاب به يکي از مديران دولت ميگويد بيشعور اين به معناي رعايت حقوق شهروندي است.
* ما مسائلي در ذهن خودمان داريم و يک مسائلي در عمل اعتقاد ما اين است که بايد حلم در مردمسالاري ديني در مقابل انتقاد اقليتها، احزاب، گروههاي مختلف و منتقدان دلسوخته فراموش نشود.
**دولت اجراي بند هشتم قانون اساسي را معطل گذاشته است
* اجراي بند هشتم قانون اساسي که قانونش نيز نوشتهشده است به چه حقي توسط دولت اجرا نميشود و چرا معطل نگه ميدارد. اين امر معروف و نهي از منکر براي انتقاد به بهترين شکل خودش است.
* فقط شعار دادن کافي نيست و امروز بايد صادقانه پاسخگوي عملکردهاي گذشته خودمان باشيم. اگر بخواهيم که مردم بتوانند بهطور صحيح تصميم بگيرند در مورد وعدههايي که ما به آينده ميدهيم و آينده را چه زيبا ترسيم ميکنيم بايد مشخص شود بر چه مبنايي است و گذشته ما چه بوده و چه کردهايم. اگر ميخواهيم مردم به ما اعتماد کنند نبايد نعل وارونه بزنيم. مردم قول و قرارهاي ما را شنيدهاند و قول و قرارهاي دولت را شنيدهاند، عملکردهاي دولت را شنيدهاند، نتايج آن را باتحمل سختي در معيشت و رنج تبعيض و آثار دردآور تخلفها و رشوهها و زيرميزيها را لمس کردهاند و چشيدهاند.
* امروز نميشود با لفاظي و بازيگري مردم را فريب دهيم و بايد دقت داشته باشيم، احترام بورزيم و واقعاً اگر اعتقادداريم عمل کنيم.
**قانون دسترسي به اطلاعات در دولت يازدهم اجرا نشد
* پذيرش انتقاد کار سادهاي نيست و کار هرکسي نيست و سعهصدري ميخواهد که متأسفانه در دولت يازدهم شاهدش نبودهايم. قانون دسترسي به اطلاعات به گفته آقاي جهانگيري در دولت قبل تصويبشده و دولت يازدهم آييننامهاش را تصويب کرده است ولي اجرانشده است و يا بهصورت ضعيف اجراشده. دسترسي به اطلاعات از موارد بسيار مهم است که حق مردم است. وظيفه اصلي و مهم دولت اين است که اطلاعات لازم را در اختيار مردم قرار دهد نه اينکه با مردم رقابت کند.
* بسيارند از مديران دولت يازدهم در دولت از وزرا که خودشان کاسب هستند و از اطلاعات به نفع خودشان استفاده ميکند. چرا رئيسجمهور اجازه ميدهد که مديرانش و وزرايش ضمن اينکه وزارت ميکنند کاسب هم باشند. اينها راههاي غلطي است هر کس وارد دولت ميشود بايد سراپاي وجودش را براي خدمت به مردم بگذارد و ديگر کاسبيهاي قبلي را فراموش کند چون براي خدمت آمده است.
* کارمند شريف دولت وظيفهاش اين است که اطلاعات را در اختيار مردم قرار دهد نه اينکه با مردم رقابت کند. بسياري متأسفانه در جمهوري اسلامي هستند که جرأت نميکردند اختراعات خود را ثبت کنند چون ميترسيدند در ثبت اطلاعاتشان را بدزدند و روي دست آنها بلند شوند و اينها بايد اصلاح شود که شما (روحاني) بايد اصلاح ميکرديد که نکرديد و اکنون دير شده است.
* اگر ميخواهيم اصلاحي در جمهوري اسلامي صورت بگيرد بايد به اين مسائل بپردازيم و با تعارف کردن مشکل حل نميشود.
* برجام صداي مظلوميت ما را به گوش جهانيان رساند و اين حسن را داشت و مردم فهميدند که ما به دنبال سلاح هستهاي نيستيم و همواره به دنبال انرژي هستهاي بودهايم و به دنبال دانش هستهايم هم خواهيم بود و آن را رها نخواهيم کرد.
*نکتهاي که وجود دارد به لحاظ مذاکرات و متني که آمادهشده و بين ايران و شش کشور ديگر به توافق رسيده شده است چطور ميشود که ماقبل از مذاکرات دانش هستهاي بالنده خودمان راداريم و تحريمها هم برقرار است و بعد از مذاکرات هم تحريمها تشديد ميشود ولي محدوديت براي پيگيري دانش هستهاي برقرار است.
* نکته بعد اين است که چگونه ما ميتوانيم در آينده اين حقوقي که به لحاظ هستهاي و در چارچوب برجام آمده است را بگيريم و هيچکدام از طرفهاي مقابل ما نسبت به تعهداتشان وفا نکردهاند اجرا کنيم و اين حقوق را چگونه ميشود احقاق کرد و چه راهي داريم.
*با وضعي که من در حال حاضر مشاهده ميکنم ما بسياري از دانشمندان و علماي خود را در زمينهٔ هستهاي از کار برکنار کردهايم و بسيار از تأسيسات را تعطيل کردهايم و بتن ريختيم و از آنطرف در مقابل تحريمها نميدانيم چه بکنيم و هنوز هم مشکلات بانکي ما برقرار است و ضررهاي آن را تحمل ميکنيم.
در پاسخ به هاشميطبا: شهدايي که ما در منطقه دادهايم و دنيا مديون آن است چون امنيت را در دنيا بهبود بخشيدهايم با مبارزه با اين جاهلان تکفيري و شما چگونه جبران اين ضعف دولت يازدهم را در مذاکره سياسي با کشور افغانستان جبران کنيد.
* شما چگونه ضعف دولت يازدهم درگرفتن حقمان از رود هيرمند را جبران خواهيد کرد که امروز منطقه سيستان بيابان شده است چون حقوحقوقمان را نگرفتهايم زابليها و سيستانيها مهاجرت کردهاند و نيروهاي انتظامي ما نيز بدون پشتوپناه در آنجا شهيد ميشوند و شما چگونه ميخواهيد از حقمان دفاع کنيد و اين قدرت سياست خارجه ميخواهد
*چگونه ميخواهيد در ترکيه مذاکره کنيد که سدهايي را که بر روي سرچشمه فرات بسته ميشود و پسفردا گريبان همه ما را با تشديد ريز گردها را خواهد گرفت را حل کنيد.
* چگونه ميخواهيد با قطريها صحبت کنيد که ما مخزن مشترک گازي داريم و ما در به تاراج بردن اين ميادين نفتي به نفع دشمنانمان مسابقه ميدهيم.
* اين چه سياست خارجي است و شما چه ميخواهيد با اين بکنيد.
* چگونه ميخواهيد از سياست خارجهمان دفاع کنيد درحاليکه ترکيهايها ايرانيها را کتک ميزنند و با تفليسيها چه ميخواهيد بکنيد که زن ايراني را لخت ميکنند و اين چه برخورد سياست خارجي است که در کشورمان رايج شده است و تا کي بايد اين ضعفها را تحملکنيم.
**سياست خارجي فقط برجام نيست
*سياست خارجي فقط اين اين نيست که بگوئيم در برجام شرکت کرديم و براي مذاکرات دو تا سه سال وقت گذرانديم. 4 سال وقت کشور ما تلفشده است و حقوق اصلي که ما با همسايگانمان داشتيم احقاق نشده است و از اين حقوق بايد چگونه دفاع شود و شما جواب صريح بدهيد که چگونه بايد از اين حقوق دفاع کرد.
در پاسخ به جهانگيري: اقتدار مستلزم تجهيزات، اطلاعات و برتري علمي است و بايد به اينها توجه کنيم.
* ما درصحنه نوآوري چگونه ميخواهيم جلو برويم و چهکار ميخواهيم بکنيم و چگونه ميخواهيم اين اقتدار را حفظ کنيم.
* صنايع دفاعي ما بايد تقويت شود آقاي جهانگيري شما اگر ميبينيد که امروز ما حرفي براي گفتن درزمينهٔ فناوري موشکي داريم و نگراني آمريکا نيز از همين اقتدار ما است اين به پشتوانه 30 سال کار تحقيقاتي است که در کشور انجامگرفته است و من بااطلاع اين را به شما عرض ميکنم و ميدانم که مجاني به دست نيامده است. در دولت يازدهم اعتبارات تحقيقاتي زير 0.5 درصد شد درحاليکه بايد به 4 درصد ميرسيد و چگونه بايد اين کار را انجام دهيد با شعار که کار انجام نميشود و اينها پشتوانه ميخواهد.
* آنکساني که داراي دانش هستند درزمينهٔ سوخت موشکي، پيشرانه، سازه، هدايت الکترونيک بايد تقويت شوند و اين مستلزم پشتوانه دقيق دولت است.
* اگر ميخواهيد اقتدارتان را حفظ کنيد و پيشرفت کنيد بايد اين موارد را محکم بگيريد ولي صرف اينکه بخواهيد در مورد دولت آينده شعار دهيد کفايت نميکند و بفرماييد در اين مورد چهکاري کردهايد و پاسخگوي اين باشيد.
* شما فرصتهاي مهمي را از دستدادهايد و بر مبناي اين فرصتهاي ازدسترفته بااينکه شمارا دوست داريم نميتوانيم دوباره به شما اعتماد کنيم.
در پاسخ به روحاني: سبک زندگي مسئله بسيار مهمي است اما در دوران شما ما شاهد رشد دنياطلبي هستيم، شاهد رشد حقوق نجومي هستيم، شاهد اختلاسها و مفاسد هستيم که بسيار سرسامآور و به ياس آورنده مردم است.
* آيا شرايط کنوني با سبک زندگي ايراني اسلامي سازگار است. شما ميبينيد که کاخها ساخته ميشود و در ذيل آن در زبالهدان عدهاي مشغول پيدا کردن چيزي براي نان شبشان هستند. اين است سبک زندگي ايراني و اسلامي.
* آيا وقتي ما شاهد اين هستيم که در کشور خانواده تضعيف ميشود، طلاق رشد پيدا ميکند و ازدواج کاهش پيدا ميکند ميتوانيم بگوييم سبک زندگي ايراني اسلامي رشد پيداکرده است.
* آيا سبک زندگي ايراني اسلامي با اسراف سازگار است که خود دولت نمونه بد همين اسراف است.
* آيا سبک زندگي اسلامي و ايراني اصالت را به اشتغال نميدهد، اصالت را به فعاليت نميدهد، اصالت را به کار نميدهد درحاليکه در دوران شما شاهد رکودي هستيم که سراسر کشور را فراگرفته است.
* آيا با سبک زندگي ايراني اسلامي نبايد شاهد رشد فضايل اخلاقي باشيم.
* برعکس شاهد اين هستيم که دروغگويي و عدم صداقت و عدم پاسخگويي حتي در دولت رشد پيداکرده است.
* آيا در سبک زندگي ايراني اسلامي بايد شاهد خودباوري، افتخار ايراني بودن باشيم و يا جوانان ما گرفتار بحران هويت شوند.
* اهميت قوه مجريه بسيار بالا است و قابلمقايسه با ساير قوا نيست.
* قوه مجريه بايد خود در درجه اول مجري قانون باشد و قانون را معطل نگه ندارد و آييننامههاي آن را هرچه سريعتر تصويب کند و به اجرا بگذارد.
* اگر ايرادي از طرف قوه مقننه به قوه مجريه گرفته شد بايد سريعاً برطرف شود و اين از نکات مهم ما است.
* در دولتهاي سابق شاهد اين بوديم که برخي مقررات و قوانين ناديده گرفته ميشد و مجلس اعتراض به اين داشت.
* حتماً بايد به تذکراتي که از طرف مجلس به دولت ميشود محترم شمرده شود و قابل ايراد نباشد.
* بايد يک همکاري نزديک و مستمر بين قوه مجريه و قوه قضاييه باشد.
* ما مبحث بسيار مهمي در قوه قضاييه داريم که جز با همکاري قوه مجريه قابلاجرا نيست و آن پيشگيري از جرائم است.
* سرمنشأ اصلي جرائم قوه مجريه است درحاليکه اگر همه وزرا و در رأس آنها رئيسجمهور تدبيري داشته باشند که چگونگي پديدار شدن جرائم مختلف را مشخص کنند، علل آن را مشخص کنند و سعي کنند با بررسي دقيق آماري اين عوامل با همکاري دستگاه قضايي نسبت به پيشگيري از آن اقدام کنند بسياري از موانع و مسائل حال حاضر کشور حل خواهد شد و تعدادي از جرائم باقي ميماند که بايد در دستگاه قضايي حلوفصل شود.
* با چنين هماهنگي و با توجه بهضرورت اهتمام دولت نسبت به مراعات مقررات و قوانين و جلوگيري از خلافها و جرائم اغلب مسائل حل ميشود و مواردي که لازم باشد بين قوا تفاهمي صورت گيرد با توجه به اينکه محور اصلي اتحاد و هماهنگي رهبر انقلاب است هيچگونه اشکالي پديدار نخواهد شد.
* فصل الخطاب آن چيزي است که مقام رهبري ميفرمايند و بهاينترتيب ما بايد به هماهنگي کامل بين قواي کشور برسيم.
* اداره کشور ما ميسر نخواهد شد مگر با مشارکت مردم، مشارکتي که صرفنظر از وابستگيهاي طايفهاي،مذهبي و سياسي باشد.
* با انتخاب مديراني شايسته از ميان خود مردم که معتقد به اين نظام مقدس هستند و از شايستگي برخوردارند و شايستگيشان بر اساس تجربه مفيد آنها بهدستآمده است.
* ما بايد به اهل فرهنگ و هنر بها دهيم چون بسياري از تحليلهايي که آنها ميکنند دقيقتر از تحليلهاي سياستمداران است. مثلاً کارگردان جوان ما سعيد روستايي که در فيلم ابد و يک روز با زباني هنرمندانه روايتگر مشکلات بيکاري، اعتياد و ضعف روابط عاطفي در گوشههايي از جامعه ايران است مفتخر به دريافت جايزه بهترين فيلم در سال 94 شد.
* دولت همچنان اصرار ميکند بر وجود جامعهاي پرنشاط و شاداب و يا از طرفي ديگر درزمينهٔ فرهنگ. رضا اميرخاني در کتاب نفحات نفت به شکل تکاندهندهاي فرهنگ و مديريت نفتي را نقد ميکند اما دولت ما همچنان افتخار ميکند که فروش نفت يکميليون بشکه در روز را به 2.5 ميليون بشکه در روز فروخته است و اين يعني هم خلاف سياست عدم وابستگي به نفت و خام فروشي و هم با توجه به اينکه درآمدهاي نفتي به کشور برنميگردد و آنهم که برميگردد کالاهاي بنجلي است که از کشورهاي ديگر خريداري ميشود يعني مانع کار جوانان ما ميشود و با يک تير دو نشان منفي متوجه کشور ميشود.
* ما بايد به نظارت عمومي و محترم شمردن جايگاه تشکلهاي سياسي و علمي براي نقادي رفتار دولت در همه زمينهها بها دهيم.
* بهويژه بايد اهتمام بورزيم به موضوع صداقت اين پرده آويزهايي که در شهر برپاشده و به موضوع توسعه سازههاي پارس جنوبي اشاره ميکند و آن را به برجام وصل ميکند بيصداقتي است چون فازهاي پارس جنوبي ربطي به برجام ندارد و به دست خود ايرانيان انجامگرفته است و 50 درصد آن در دولت سابق و 50 درصد ديگر آن در دولت کنوني انجامشده است و کار برجام نبوده است.
**6 درصد از 8 درصد رشد اقتصادي ناشي از خام فروشي است
* 8 درصد رشد اقتصادي که مطرح شد 6 درصد از آن ناشي از فروش نفت خام است و 2 يا 3 درصد آن به فعاليت اقتصادي برميگردد.
* صداقت ايجاد ميکند که رئيس محترم جمهور بگويد 8 درصد رشد اقتصادي را به دست آوردهايم اما 6 درصد آن ناشي از درامد فروش نفت بوده است و اين به معناي خام فروشي است.
* اينجاست که بايد به صداقت دقت کنيم و بايد پاسخگو باشيم.
* بايد توجه کنيم به اينکه در دنيا دنبال صلح بودهايم و هستيم و هيچگاه به دنبال تجاوز نبودهايم. به ما تجاوز شده است و ما از خود دفاع کردهايم و اين درعينحال ما بنا بر قانون اساسيمان همواره مدافع محرومان و مستضعفان جهان بودهايم و خواهيم بود و در اين زمينه از هيچ کوشش و فعاليتي دريغ نخواهيم کرد.
روحاني: حقوق شهروندي انشاء نيست/ هيچ يک از دانشمندان ما بيکار نشدهاند

کانديداي دوازدهمين دوره انتخابات رياست جمهوري، با بيان اينکه در کشور برخي از افکار اساساً به رسميت شناخته نميشوند، گفت: نميگذاريم احزاب و گروهها مساوي و با امکانات عادلانه فعاليت کنند.
* ما اگر ميخواهيم مسأله فرهنگ جامعه و آموزش را بالا ببريم بايد به زيربناي آن توجه کنيم. اولين زيربناي آن اخلاق است، اخلاق از اينجا نشأت ميگيرد که ما حقالناس را مراعات کنيم.
* حقوقي که مربوط به مردم است را نبايد زير پا بگذاريم، فرض کنيم يک فردي تخلفي کرده، آن کسي که بايد بگويد او متخلف است يا خير چه کسي است؟ آيا در نهايت محکمه وجود دارد يا خير؟ اگر بناست محکمه بگويد چطور آقاي قاليباف در مصاحبه تلويزيوني قبل از اينکه معلوم شود موضوع چيست به يک وزير اتهام ناروا ميزند.
* اگر ما ميخواهيم در جامعه آموزش و پرورش و علم و تحقيق پيش برود بايد در جامعه آزادي باشد، اگر آزادي نباشد چگونه جوانان ميتوانند به علم و دانش و پيشرفت اساسي برسند.
* وقتي دانشگاهي در شيراز نماينده مجلس را دعوت ميکند براي سخنراني و دوستان خود شما ميآيند و مانع ميشوند و در خيابان با آجر به ماشين او حمله ميکنند، کسي که فرزند شهيد بزرگوار علامه مطهري است، آيا در چنين جامعهاي با چنين رفتاري ميتوانيم دانشگاه آزاد داشته باشيم؟
*بايد در جامعه شرايطي فراهم کنيم که شکوفايي به وجود بيايد. اکنون ما ميگذاريم کساني که اصحاب فرهنگ هستند از استعدادشان استفاده شود. ما يک هنرمند داريم و از اينکه دعاي ماه رمضانش را پخش کنيم ابا ميکنيم.
* ربنايي که مردم علاقهمند هستند پخش نميکنيم آن وقت چطور ميتوانيم به دنبال تعالي آموزش و پرورش عالي باشيم.
*روحاني خطاب به ميرسليم: اگر ميخواهيم در مسائل سياسي و اجتماعي به اهدافمان برسيم اول بايد افکار مختلف را به رسميت بشناسيم.
* در کشور برخي از افکار اساساً به رسميت شناخته نميشوند نميگذاريم احزاب و گروهها مساوي و با امکانات عادلانه فعاليت کنند، شما در همين انتخابات ببينيد که چه کساني هستند که در فضاي مجازي آزادند و کاري به آنها ندارند و چه کساني هستند که هر روز احضار ميشوند، آيا ما اين گونه ميخواهيم در جامعه عدالتگستري کنيم؟
* اگر ميخواهيم در جامعه به شرايط مناسب سياسي برسيم بايد همه احزاب و گروهها از حقوق مساوي برخوردار باشند، اقوام و اقليتها هم همينطور. آيا در کشور ما همه اقوام و اقليتها داراي حقوق مساوي هستند؟
*زماني که ما يک فرماندار خانم اهل سنت در يک جايي نصب ميکنيم از دو طرف مورد حمله قرار ميگيريم؛ از يک طرف ميگويند چرا يک خانم مدير شده و از طرف ديگر ميگويند چرا يک نفر از اهل سنت مديريت بالا را به دست آورده است، حقوق شهروندي براي اين گونه اقدامات است.
* حقوق شهروندي انشاء نيست بلکه حقوق شهروندي در دولت دوازدهم تبديل به زنگ عمل ميشود و ما در اين زمينه از بخشهاي مختلف حسابکشي خواهيم کرد که چگونه نسبت به شهروندان رفتار ميکنند، ما يک ايران داريم و همه ايرانيها از حقوق مساوي شهروندي بايد برخوردار باشند.
*روحاني خطاب به رئيسي: خيلي مهم است که مردم به اين مسأله توجه کنند که افرادي که امروز کانديدا هستند بايد به طور صريح به مردم بگويند که با برجام ميخواهند چه کار کنند و با دنيا چگونه ميخواهند تعامل کنند و براي اجراي برجام که اگر توافقي مورد قبول است پس چرا اين همه در خيابانهاي تهران بيلبورد زديد و فحاشي کرديد به آنهايي که در حين مذاکره بودند.
*اگر شما ميگوييد ميدان جنگ بوده که واقعاً هم بوده و درست است وقتي ديپلماتهاي ما در ميدان مذاکره بودند شماها پشت پرده چه کرديد و چه حرفهاي نامربوطي برخيها همانند مخالفين مردم ايران همچون صهيونيستها، وهابيها و تندروهاي آمريکايي که يک عدهاي همپاي آنها شروع کردند به مخالفت ولي امروز مردم بايد بدانند که برجام با زحمات زيادي به دست آمده، برجام به اين معني است که تمام تحريمهاي هستهاي برداشته شده اگر شما ميگوييد تحريمي باقي مانده بگوييد کدام است.
*تحريمهاي هستهاي برداشته شده لذا ما تحريمهاي متفاوتي داريم اگر امروز برجام نبود نفت ما به جاي صادرات 2 ميليون بشکه به 200 بشکه ميرسيد و شما اين وعده و وعيدهايي که به مردم داريد ميدهيد چگونه اين وعدهها را ميداديد که هيچ کدام از اين برنامهها و وعدههاي شما حساب و کتاب ندارد.
*بنابراين به صراحت به مردم بگوييد در برابر برجام چه ميکنيد، شما که از روز اول مخالف بوديد هنگامي که ترامپ سر کار آمده همه شما خوشحالي کرديد که او برجام را پاره ميکند، امروز مردم ما بايد به خوبي بدانند که دو مرتبه تقابل و تحريم برميگردد يا خير و چقدر شماها در سياست خارجي، آقاي رئيسي در مسائل هستهاي چه اطلاعاتي داريد که قضاوت ميکنيد.
*آقاي ميرسليم بحث فناوري را مطرح ميکند بايد تأکيد کنم وضع ما از نظر فناوري بسيار بهتر از ديروز است و هيچ يک از دانشمندان ما بيکار نشده، اراک به بهترين شکل در حال بازسازي است، اراکي که در فناوري پايين بود و فناوري بالاتري نيز خواهد داشت.
*روحاني در پاسخ به هاشميطبا: بسيار مهم است که بتوانيم از قدرت ديپلماسي براي امنيتمان و ثبات منطقه استفاده کنيم و هم بتوانيم قدرت خودمان را از لحاظ اقتصادي و سياسي بالا ببريم.
* در دولت يازدهم در روز اول از اهرم سياست خارجي استفاده شد. سالها از اين اهرم به خوبي بهرهبرداري نميشد ما ديديم در مذاکرات هستهاي با دولتهاي ششگانه و قدرتمند توانستيم حق خودمان را به کرسي بنشانيم، چيزي که کسي باور نميکرد، آنها ميگفتند به فرض اگر روز توافق هستهاي به سر برسد PMD را ميخواهيد چه کار کنيد و ما متهم هستيم نميتوانيم اين اتهام را رفع کنيم.
*ما اين مسأْله را حل کرديم و آژانس اعلام کرد همه مسائل گذشته با ايران بسته و تمام شده است. اين قدرت ديپلماسي ايران است ما فکر نکنيم قدرت ديپلماسي ما کم است زيرا با همين قدرت ديپلماسي است که امروز ما براي سوريه داريم مذاکره ميکنيم.
* در سوريه عزيزاني تحت عنوان مستشاران نظامي رفتهاند تلاش کردهاند و شهيد داديم اگر ما ميخواهيم از مسائل منطقه درست استفاده کنيم بايد بتوانيم در ميز مذاکره موضوعات را حل کنيم.
*ما هشت سال در دفاع مقدس بوديم بنده هم مسئوليتهايي در اين دروه داشتم و سپس هم در مذاکرات سياسي حضور داشتهام. دفاع مقدس تمام شد اما آيا همه حقوق ما استيفا شد، بقيه حقوق را ميبايست ديپلماتهاي ما در کنار رزمندگانمان احيا ميکردند.
*امروز هم در منطقه چنين است، اين ديپلماسي است که در مورد مسأله امنيت منطقه بحث ميکنيم. همچنين درباره مسأله امنيت سوريه بحث ميکنيم واين قدرت را ما بايد بهتر استفاده کنيم.
*روحاني خطاب به جهانگيري: قدرت يک کشور از مؤلفههاي مختلفي تشکيل ميشود و ما بايد ببينيم قدرت ما امروز نسبت به 4 يا 5 سال پيش در زمينههاي اقتصادي، نظامي، سياست خارجي و فرهنگي بيشتر است يا کمتر، امروز ما در شرايطي هستيم که ايران به عنوان يک قدرت بزرگ در منطقه از ديد همه جهانيان مطرح است.
*ولي مهمترين معضل منطقه يعني مسأله سوريه هم اکنون در دنيا در حال مذاکره است و امروز ايران و روسيه و ترکيه هستند که دارند مذاکرات اصلي را بر دوش دارند چه زماني تا به حال اين اتفاق افتاده که يک مذاکرات مهم بينالمللي ايران نقش اين چنين تأثيرگذاري داشته باشد.
* بنده در طول اين سه سال و نيم که نزديک به 120 نفر از سران کشورهاي جهان ملاقات داشتم تمام اين ملاقاتها کاملاً روشن بود که جايگاه ايران نسبت به گذشته تغيير کرده و اين ادعا که جوانان در دولتهاي قبل بهتر بود پس چرا اشتغال در آن زمان صفر بود.
*مگر نميگوييد وضع جوانان در آن موقع بهتر بود، پس چرا در طول 10 سال گذشته قبل از اين دولت اشتغال تقريباً صفر بود، چرا جوانان ما نيامدند و در زمينه شرکتهاي دانشبنيان با توجه به اينکه قانون آن هم تصويب شده بود هيچ اقدامي نکردند.
* امروز ميبينيم که 3 هزار شرکت دانشبنيان در کشور فعال شدند، اينها قدرت تکنولوژيکي ما است. امروز صد هزار شغل در عرض 2 سال گذشته در زمينه شرکتهاي دانشبنيان ايجاد شده و صادرات ما در بخشهاي مختلف هم بيشتر شده است.
سؤال: وجه تمايز سبک زندگي ايراني اسلامي با زندگي غربي چيست؟ جنابعالي چه برنامهاي براي ترويج سبک زندگي ايراني اسلامي و تحکيم خانواده و ارتقاي فرهنگ عمومي جامعه داريد؟
روحاني: مسأله فرهنگ و سبک زندگي جامعه يک مسأله بنيادين است و در اين زمينه تلاشهاي بسيار خوبي شده و ما امروز شاهد آن هستيم که مردم احساس آزادي بيشتري ميکنند.
* اين جلسه، جلسه فرهنگي، سياست داخلي و خارجي است، بايد بدانيم که چگونه ميخواهيم با مردم رفتار کنيم، آيا ميخواهيم مردم را در همه زمينهها توانمندتر کنيم يا اينکه ميخواهيم در زندگي مردم بيشتر مداخله کنيم؟
*اين چيزي است که امروز پيشروي مردم است. بايد انتخاب کنند دولتي که اتکايش به مردم است و دولتي که همه چيز را از طريق کمک مردم ميخواهد حل کند و دولتي که از طريق مداخله و انحصار ميخواهد در جامعه مسائل را حل و فصل کند.
* آمار و ارقامي که اين روزها داده ميشود براي مردم ما بسيار جالب است، مجدداً يادآور آن روزهايي است که افرادي به مردم وعده و وعيد ميدادند و ديديم پايان آن دولتها که مردم به چه روزگاري افتادند. اين وضع تورم چگونه شد، ديديم که وضع بهداشت و درمان چگونه شد و هنگامي که مردم به بيمارستان ميرفتند حتي ملافه و دمپايي هم بايد از بيرون خريداري ميکردند.
*ديديم که چگونه عزت مردم زير پا گذاشته شد و مردم صبح به فروشگاه ميرفتند و اطمينان نداشتند که بعدازظهر قيمت اجناس به کجا ميرسد.
* سبک زندگي مردم اين گونه شده بود که هر چه ميتوانستند ذخيره ميکردند چون نميدانستند که شرايط فردايشان نسبت به امروز چگونه است. اما امروز آرامشي در جامعه به وجود آمده و در سايه اين آرامش ميبينيم و ميتوانيم زندگي مردم را در مسير درست قرار دهيم.
* سبک زندگي از اخلاق و ايمان آغاز ميشود. اگر معتقد به انقلاب و نظام و اسلام و قدرت مردم باشيم مردمفريبي نميکنيم و با مردم با صداقت رفتار ميکنيم. انشقاق در جامعه ايجاد نميکنيم، درصد درست نميکنيم.
* رئيس جمهور، رئيس جمهور صد درصد و همه مردم است، امام (ره) فرمود همه با هم، بنابراين تقسيمبنديهاي بيخود نکنيم، کپيبرداريهاي ناشيانه نکنيم، يک جايي و در کشوري يک جنبش 99 درصدي ايجاد شده بود و حالا چون سال 96 است ما تبديل کنيم به 96 درصدي، اين کارها را نکنيم، انشقاق امنيت جامعه را از بين ميبرد.
* ما هر جايي که متحد بوديم موفق شدهايم. جايي از برجام توانستيم استفاده کنيم که متحد بوديم. آنجايي که خواستيم برجام را به هم بزنيم ديديم که چه کار کردند، آمدند چگونه شهرهاي زيرزميني را نشان دادند تا برجام را به هم بزنند.
*روي موشک شعار نوشتند تا برجام را به هم بزنند و براي اينکه نتوانيم از برجام صد درصد استفاده کنيم. ملت ما از همه اين مسائل عبور کرد به خاطر اينکه اخلاق و اسلام را اکثريت جامعه ما از روز اول انتخاب کرده بودند و امروز هم همان مسير را دارند دنبال ميکنند.
*روحاني: بايد درباره کرسنت که عدد 14 ميليارد مطرح شد بايد تأکيد کنم که اين چنين چيزي نيست و کرسنت همچنان در داوري است و به نتيجه نرسيده و اين بحث ادامه دارد و بايد در داوري به نتيجه برسد و رقمها اين رقمهايي نيست که در شايعات گفته ميشود.
*مسأله مهم اين است که ما اکنون ميخواهيم چه کار کنيم. آيا ميخواهيم به قبل از سال 92 بازگرديم و يا ميخواهيم راهي که ملت بزرگ ايران در اين سه سال و نيم با تمام زحمت و تلاششان انجام دادند ادامه دهيم و به اهداف اصلي برسيم.
* ما وسط راه هستيم و آن چه گفته ميشود و شعار داده ميشود وعدهاي است که با واقعيت منطبق نيست. به هر حال برنامه 5 سالهاي نوشته شده و اين برنامه در مجلس تصويب شده اگر ما خيلي خوب بتوانيم تلاش کنيم به طور متوسط در 5 سال آينده ميتوانيم رشد 8 درصدي داشته باشيم همانطور که اين برنامه و مقام معظم رهبري از ما خواستند.
* آنهايي که رشد 26 درصدي را به مردم وعده ميدهند آيا اين شدني است؟ آيا درآمد ملي را ميشود در عرض چند سال دو و نيم برابر کرد؟ آيا اين کار شدني است؟ يا يک وعده توخالي است، وعدهاي که هيچ دانشمندي و متخصصي تأييد نميکند، کجاي دنيا 26 درصد رشد داشته است که ما بتوانيم 26 درصد رشد داشته باشيم.
* چرا دقيق سخن نميگوييد، ميگوييم رکود است لذا بنده از شما ميپرسم در سال 91 رکود چه بود، رشد اقتصادي ما آن زمان چه بود لذا بايد تأکيد کنم در آن زمان رشد اقتصاديمان منهاي 7 بود. اکنون که امسال رشد بالاي 8 درصدي داريم شعار رکود ميدهند. در بخشي از بخشها بايد کار شود تا ما به نشاط اقتصادي برسيم و اين در صورتي امکانپذير است که در همه زمينهها مردمفريبي را کنار بگذاريم و واقعيتها را به مردم بگوييم.
* ما براي موسيقي و هنر چه کار کردهايم؟ ارکستر سمفونيک و ملي سالها بود که تعطيلش کرده بودند کدام دولت اينها را راهاندازي کرد، کدام دولت سينماها را راهاندازي کرد، کدام دولت اهل هنر را اميدوار کرد؟ امروز همه اينها به آينده اميدوار شدهاند، ما بايد اين راه اميد را ادامه دهيم و نگذاريم بذر يأس پاشيده شود.
* ما به مردم وعده داديم و در کنار اجراي برجام هم سرمايه خارجي، هم فناوري و هم مديريت لازم را در فناوري کسب و صادرات ميکنيم، چند روز پيش بنده پروژهاي را افتتاح کردم و آن نمونه آن چيزي است که ما اعلام کرديم که در اين راستا اتومبيلي با همکاري فرانسويها ميسازيم، اتومبيلي که امروز به بازار ايران ميآيد و چند ماه پيش در بازار فرانسه آمده بود و با فناوري مشترک با مشارکت 40 و 60 درصدي کار را آغاز کردهايم و سپس به مشارکت 30-70 درصد ميرسيم و از آن چه که در کشور توليد ميشود 30 درصد آن صادر ميکنيم و براي اين کار 270 ميليون دلار سرمايه خارجي وارد کشور شده و اين وعدهاي است که به مردم داديم و به آن عمل کرديم.
* ما وعده نداديم بلکه عمل کرديم و آمدهايم به مردم گزارش دادهايم. ما نميگوييم ميتوانيم ما انجام ميدهيم و سپس خدمت مردم ميرسيم و ميگوييم اين کاري است که انجام گرفته و مردم آنها را شاهد خواهند بود بنابراين آن چه که ما امروز در برابر آن قرار گرفتهايم يک واقعيت دو راهي است که بايد يکي از دو راه را انتخاب کنيم يا شعار و وعده و يا عمل و اجرا، يا يک دولت آمرانه و يا يک دولت مردمسالار.
سؤال: با عنايت به ضرورت گسترش فرهنگ سادهزيستي در جامعه اگر رئيس جمهور شديد تا چه اندازه سطح زندگي کابينه شما در تراز اقشار متوسط جامعه خواهد بود؟
روحاني: ما در مقام عمل در مسأله سادهزيستي بايد قوانين و مقررات و آييننامه تنظيم کنيم والا با شعار فردي لباس ساده ميپوشد و ميگويد من ساده زيستم و بعد ميبينيم بزرگترين فسادها از همان جا نشأت ميگيرد.
*ما در سالهاي گذشته ديديم که چه فسادهاي بزرگي صورت گرفت، عدهاي آمدند هم خودشان را سادهزيست معرفي کردند و هم گفتند که ميخواهيم از اموال مردم حراست کنيم، ما ديديم که ميلياردها اموال مردم از دست رفت.
*به خاطر بيتوجهي و عدم استفاده از فرصت 2 ميليارد دلار پول ما را آمريکاييها توانستند ضبط کنند در حالي که 10 ماه فرصت بود براي اينکه اين اوراق منتقل شود.
* خيلي مهم است که ما به اموال و حقوق و زندگي مردم اهميت دهيم به هر حال آن 2 ميليارد چه مقدار ميتوانست به زندگي مردم کمک کند.
*اين 3 و 4 ميلياردي که آنها به عنوان دور زدن تحريم اموال مردم را غارت کردند و بردند و هنوز هم معلوم نيست که اين پولها دست چه کسي است و کجاست و چگونه اين کار را کردند و ما فقط شنيديم احکامي را براي آن متهم صادر کردند اما اينکه اين پولها دست چه کسي بوده و کجا رفته و چه کساني به او اجازه دادند هنوز دستگاه قضايي بايد به مردم پاسخ بدهند. بنابراين ما بايد شبکهاي را ايجاد کنيم که همه چيز شفاف باشد.
* دولت دنبال قانون شفاف و اجراي آن است، آييننامه آن را نوشته و دارد آن را اجرا ميکند و دستگاهها دارند آموزش ميبييند و دولت الکترونيک هم براي تحقق اين موضوع است لذا اگر همه چيز شفاف شد آن وقت اطمينان و اعتماد و ساده زيستي هم حاصل ميشود.
روحاني: گفته شد ما به دنبال صداقت و بيان واقعيت هستيم که اين حرف کاملاً درستي است و از مردم شريف ايران ميپرسم که کانديداهاي انتخابات رياست جمهوري که در طول اين دو هفته تبليغاتشان و در مناظراتشان حرف ميزنند و مداوم از دولت انتقاد ميکنند که حقشان هم است آيا دولت هيچ کار خوبي در اين مدت نداشته است؟
* آيا دولت تحريم را رفع نکرده؟ آيا احقاق حقوق مردم نکرده؟ آيا طرح تحول سلامت براي مردم راحتي نياورده؟ آيا بيمه همگاني که براي همه مردم قرار داديم مسير درستي نبوده؟ خودکفايي در گندم و گازوئيل و خودکفايي در بنزين که به زودي انجام ميشود همچنين بهبود زندگي کشاورزان نسبت به گذشته و پرداخت 15 هزار ميليارد تومان به کشاورزان به جهت خريد گندم و از سوي ديگر راههاي روستايي که ايجاد شده و برقرساني به روستاها به طوري که اکنون در کل کشور روستاي زير 10 خانواري وجود ندارد که برق نداشته باشند.
*همچنين گازرساني به 9 هزار روستا در طول دولت يازدهم، افزايش صادرات غيرنفتي بر واردات که در تاريخ 60 سال گذشته بينظير بوده همچنين بهرهبرداري از پارس جنوبي که آقاي ميرسليم اشاره کردند اگر برجام نبود و آن کمپرسورها نميرسيد اين پروژه خليجفارس دو سال ديگر هم افتتاح نميشد و همه کمپرسورها توقيف بودند لذا بايد با دقت اينها را بدانيم و به مردم اعلام کنيم.
هاشميطبا: آموزشوپرورش به مقوله تربيت کمتر توجه داشته است/ما بايد در دوره تحريم چون زمان جنگ استقامت ميکرديم

کانديداي دوازدهمين دوره انتخابات رياست جمهوري با بيان اينکه آموزشوپرورش به مقوله تربيت کمتر توجه داشته است گفت: کار اصلي اعضاي هيئتعلمي دانشگاهها بايد فقط دانش و پژوهش باشد.
*در پاسخ به قاليباف: پيشرفت آموزشوپرورش و اهداف 1404 و امضاي سند يونسکوي 2030 چنانچه عمل شود آموزشوپرورش و آموزش عالي متحول خواهد شد.
**ضرورت توجه به «تربيت» در آموزش و پرورش
*ما در آموزشوپرورش به امر تربيت که بايد ملکه وجود انسان شود کمتر توجه داريم.
*نقصي در قانون وجود دارد که اعضاي علمي دانشگاهها ميتوانند شغل دوم انتخاب کنند درحاليکه کار اصلي آنها بايد فقط دانش، پژوهش و راهنمايي دانشجويان باشد.
*اگر دانشگاههاي ما دقت بيشتري کنند و دانشآموختگان ما مدارج تحصيلي را با مراکز عالي بگذرانند نتيجه بهتر خواهد شد.
**دانشگاهها مرکز تربيت کادرهاي آينده کشور هستند
*دانشگاههاي ما مرکز تربيت کادرهاي آينده کشور هستند و در اين مورد بايد دقت لازم صورت بگيرد.
**هيچ وابستگي به دولت يازدهم ندارم
در پاسخ به ميرسليم: هيچگونه وابستگي به دولت يازدهم ندارم و بعد از چهار سال آقاي روحاني را براي اولين بار در اين محل زيارت ميکنم.
**بيشترين تخريبها عيله دولت يازدهم صورت گرفته است
*گواهي ميدهم بزرگترين انتقادها و تخريبها عليه دولت يازدهم اتفاق افتاده است.
*اينکه دولت نميتواند به برخي از پيشنهادها توجه کند، به دليل بزرگ شدن هزينههاي دولت است که مشکلات مختلفي را براي پژوهشگاهها و معلمان ايجاد ميکند.
*من تعجب ميکنم که ما همهچيز را براي همگان هميشه ميخواهيم، چنين چيزي امکانپذير نيست و وعدههايي هم که امروز ميدهيم، خواسته خرجي از بودجهاي است که در حال حاضر نيز ناتوان است.
*اگر دولت را متناسب و هزينهها را تعيين و مشخص کنيم، در آن صورت دستورالعملها و پيشنهادها قابل اجراست.
*اگر قرار است بعضي از نقدها و پيشنهادها که در برخي جاها به دلايلي به کار گرفتهشده را دستاويز قرار دهيم، نخست بايد کلماتي که برخي روزنامهها عليه دولت به کار ميبرند را با کلماتي که بهنوعي ديگر گفتهشده را مورد تعادل قرار دهيم و بررسي کنيم و ببينيم دشنام و انتقادات در چند کلمه بوده است.
**در زمان تحريم عدهاي چون کبک سر خود را زير برف قرار داده بودند
*در پاسخ به رئيسي: ساختمان پلاسکو در سه ساعت فروريخت و در 20 روز آواربرداري شد.
*درحاليکه ما از طرف قدرتهاي بزرگ تحريم شده بوديم، عدهاي چون کبک سرخود را زير برف برده بودند و ميگفتند تحريمها بر ما اثر ندارد.
**برجام داراي مشکلاتي است
*افرادي که ميگفتند تحريمها بر ما اثر ندارد از همان کشورهايي که ما را تحريم کرده بودند، کالاها را گرانتر ميخريدند و 50 درصد اتومبيلهايي که سوپر لوکس که ساخت يکي از شرکتهاي آلماني و ما را تحريم کرده بود را با همان پولي که نفت را باواسطه ميفروختند وارد اين مملکت کردند، بعد ميگفتند ما تحريم نشدهايم و يا ما تحريمها قبول نداريم.
**بايد در دوره تحريم چون زمان جنگ استقامت ميکرديم
*برجام شايد داراي مشکلاتي باشد، چراکه هر معاهدهاي که توسط دو طرف برقرار ميشود داراي مشکلاتي خواهد بود و ما بايد در دوره تحريم چون زمان جنگ استقامت ميکرديم.
**در زمان تحريم براي پُز دادن شروع به ولخرجي کرديم
*وقتي تحريم شديم، بهصورت باز و آزاد و دلخواه و براي پُز دادن شروع به ولخرجي کرديم و خزانه کشور را به اين مقدار تهي رسانديم.
*امروز که تحريمها بهصورت مطلوبي برطرف شده، عدهاي با اين شکل و حالت برخورد ميکنند.
سوال: مهمترين اولويتهاي سياستخارجي دولت شما چيست؟ به ويژه تقويت جريان مقاومت و مقابله با جريان تروريسم.
*ارتباط حسنه فيمابين بين جمهوري اسلامي با دولتهاي ديگر که به رسميت شناختهشدهاند در تمام زمينهها موردنظر است.
*تدبير در تمام زمانها و با دولتها مختلف بايد متفاوت باشد.
**بايد با حفظ عزت با همسايگان ايران تعامل کنيم
*همسايگاني داريم که با حفظ عزت و اقتدار خود بايد با آنها در تعامل باشيم.
*فرهنگ ارتباطي بر اساس آنچه در تاريخ و آموزههاي اسلامي گفتهشده بايد باشد.
*طبيعي است که ما همواره در مقابل عناصري که از رژيم صهيونيستي و استکبار جهاني دستور ميگيرند بايد استقامت کنيم.
*اگر انعطاف و اخلاق خوش داريم اما استقامت هم خواهيم کرد.
*در مورد برخي کشورهاي منطقه در درجه اول خود مردم آن کشورها بايد به آينده خود فکر و با آنها مبارزه کنند.
*ما چون گذشته از طريق کمکهاي فرهنگي، مستشاري و روابط با آنها در ارتقاي توان آنها بايد کوشش کنيم.
*اگر بخواهيم موضوع را بهسادگي ببينيم و دقت لازم را براي پيشرفت کار نداشته باشيم ضربه خواهيم خورد.
**ضرورت تقويت نيروهاي دفاعي و عناصر فرهنگي
*بايد با استراتژي صحيح که مورد تصميم نظام است، تصميمات لازم را به اجرا درآوريم.
*بايد نيروهاي دفاعي و عناصر فرهنگي خود در کشورهاي ديگر را تقويت کنيم.
*ما ميتوانيم ارتباطات خوبي با همسايگان داشته باشيم و بهجاي تضاد با همسايگان، تفاهم و فصل مشترک ايجاد کنيم.
*ميتوانيم در بحث انرژي و صادرات بهعنوان يک مرکز توليد انرژي با کشورهاي همسايه خود ارتباط برقرار کنيم.
*امروز در بحث آنچه با ديگران مشترک هستيم مثل مخازن گاز با قطر به حد تساوي رسيدهايم.
*اگر همهچيز را بخواهيم دفعتاً و واحدتاً حل کنيم، نيازمند يک چراغ جادوي علاءالدين خواهيم بود که همه مسائل را بهصورت معجزهآسا حل کند.
*اعتباراتي که مجلس براي بودجه ما تصويب ميکند، کفاف کار امروز دولت را نميدهد و برخي حرفهايي که برخي دوستان ميزنند، خرجتراشي از همين بودجههايي است که داريم.
**همه کارها در سياست خارجي با سرپنجه معجزهآسا حل نميشود
*در سياست خارجي اگر ما ادعا داشته باشيم که همه کارها با سرپنجه معجزهآساي خود حل کنيم، طبيعتاً بهاشتباه رفتهايم.
*وجود ما بهعنوان يک نيروي پراستقامت در منطقه معني ميدهد.
*اگر زماني که ما تحريم شده بوديم، استقامت ميکرديم، وضعيتمان بهتر بود، اينگونه نيست که ما به دشمنان گفته باشيم ضعيف هستيم، آنها با اطلاعاتي که از داخل مملکت که به طريق اولا دارند ميفهمند.
* بايد تضمينهاي لازم را به سرمايهگذاران خارجي بدهيم
*يکي از ارکان بزرگ اقتصاد مقاومتي، صادرات است. صادرات نيازمند اعتماد به مردم، اصناف و تجارت است.
*اينگونه نيست که سرمايهدار و صادرکننده را زالوصفت بناميم.
*بايد سرمايهگذار خارجي را در کشور بپذيريم و امروز ظرفيت پذيرش سرمايهگذار خارجي در ادارات و سازمانهاي ما وجود ندارد.
*ما بايد تضمينهاي لازم را به سرمايهگذاران خارجي بدهيم تا سرمايهها را به درون کشور بياورند.
*امروز اگر يک ماشينآلات ايران بهعنوان جمهوري اسلامي ساخته و صادر شود، مردم مسلمان کشورهاي ديگر، آن شيء را دستاورد انقلاب ميدانند.
**با تهديد جدي سرزميني مواجهايم
*در پاسخ به جهانگيري: خوشحاليم که باتدبير مقام معظم رهبري و با خون شهداي دفاع مقدس و شهداي مدافع حرم، اين اقتدار و امنيت ملي ما ازنظر مرزي حفظشده است.
*بدون ترديد ما اگر وارث خون شهدا هستيم بايد همه ملت را با آنها پيوندزنيم. گداصفت خواندن مردم و توزيع پول به آنها بهجاي اينکه شخصيت وجودي آنها را به شهدا پيوندزنيم، کاري نميکند.
*امروز تهديد جدي سرزميني داريم.
*برنامه ششم توسعه بايد تمام هموغم خود را به نفع نجات سرزمينمان ايران باشد.
*اينکه گفته شود يک دختر 16 ساله در زيرزمين خانه خود با ديگ زودپز انرژي هستهاي توليد ميکند، شايسته ملت نيست.
*بايد حساب حرفها و حساب کارها را بر اساس منطق پيش ببريم.
*اين نوع حرفها صدمات شديدي هم به جوانان و هم به ملت ما وارد کرد و آخر و عاقبتي هم نداشت.
*در پاسخ به روحاني: سبک زندگي ما از اين تريبونها شکل ميگيرد؛ سبک زندگي عالمانه يا سبک زندگي پرحرارت، مصنوعي، بدون واقعبيني چراکه اين نوع سبک زندگي بنا کردن يک عمارت بر روي آب است.
*علما و مسئولان فرهنگي ما ميتوانند سبک زندگي را تدوين و به مردم بگويند.
**اگر همه راستها را به مردم بگوييم سبک زندگي ما درست ميشود.
*اينکه فقط بگوييم سبک زندگي اسلامي باشد کفايت نميکند اگر همه راستها را به مردم بگوييم سبک زندگي ما درست ميشود.
*قرارداد کرسنت 14.5 ميليارد دلار جريمه براي ايران به دنبال داشت و اين قرارداد به خاطر عدم اجراي آن در دولت نهم و دهم بود که جريمه شديم.
**شرايط فعلي فضاي مجازي نوعي تهديد است
سؤال: با توجه بهضرورت بهرهمندي از کارکردهاي مثبت و مفيد فضاي مجازي، برنامه دولت شما براي مديريت و کاهش آسيبهاي اخلاقي و اجتماعي فضاي مجازي چيست؟
*فضاي مجازي هم فرصت است هم تهديد.
*در شرايط فعلي مجازي نوعي تهديد است، چون حرص و ولعي را در دارندگان موبايل هوشمند ايجاد ميکند که هر چه بيشتر اطلاعات کسب کنند، اين حرص و ولع پس از مدتي فرو مينشيند و بهطور طبيعي، دارندگان آن سعي ميکنند در موارد لازم فقط از آن استفاده کنند.
*دولت دو وظيفه در قبال فضاي مجازي بر عهده دارد، يک؛ دولت بايد همچون ژاپن و آمريکا موبايلهايي که در اختيار کودکان است را کنترل کند.
**دولت بايد کانالهايي که مشکلآفرين هستند را کنترل و نظارت کند
*دولت بايد بدون هيچگونه پردهپوشي کانالهايي که مشکلآفرين هستند را کنترل و نظارت کند و اين با مسئله آزادي مغايرت ندارد و در عوض دولت وظيفه دارد آنچه به صلاح مردم است را آزاد بگذارد و مباحثي که موجب انحراف مردم ميشود را کنترل کند.
*استفاده مقرر از فضاي مجازي برخيها را خسته خواهد کرد و آنان در آينده بهصورت گزينشي بر روي آن کار و فقط در موارد ضروري از آن استفاده خواهند کرد.
*هنر خوب زيستن، مهارتي است که همه مردم ما بايد داشته باشند.
*شهيدان هنر خوب زيستن و خوب مردن را به ياد داشته و مردم ايران وارث آن هنرمندان والامقام هستند.
*اگر هنر خوب زيستن را سرلوحه کار خود قرار دهيم مي توانيم ايران را سربلند سازيم و عاري از هرگونه عدم صداقت کنيم.
*باهنر صادق و راست بودن، آينده نيکويي خواهيم داشت.
رئيسي: دولت توانايي نقد کردن چک برجام را ندارد/ رئيسجمهور 50 نسبت ناروا به منتقدان داده است/ در دولت ما امر محرمانگي وجود ندارد

کانديداي دوازدهمين دوره انتخابات رياست جمهوري با بيان اينکه ما ۶ کانديدا اينجا حضور پيدا کرديم براي اينکه مردم به نتيجه برسند، گفت: متاسفانه شتاب علمي در اين چند سال به شدت کم شده است.
در پاسخ به قاليباف: ما 6 کانديدا اينجا حضور پيداکردهايم تا با تضارب برنامههاي خود مردم به نتيجه برسند و اين حق مردم است که درباره برنامهها به نتيجه برسند.
**متأسفانه شتاب علمي در اين چند سال بهشدت کم شده است
* طرح مسائل ديگري که حق مردم را ضايع کند، ما نميپسنديم نکتهاي که در حال حاضر مطرح است رشد علمي در کشور است که متأسفانه شتاب علمي در اين چند سال بهشدت کم شده است.
* شوراي عطف تشکيل نميشود و برنامهريزي براي جذب دانشجو و استاد و برنامه درسي بهنحويکه کاملاً مطابق نياز اقليمهاي مختلف کشور باشد، وجود ندارد.
* يکميليون دانشجو امروز مدرک تحصيلي دارند اما کار ندارند و تحريم علمي بيش از تحريم اقتصادي بر دانشگاههاي ما اثر گذاشته است.
* فرهنگيان عزيز ما امروز مشکلدارند، وقتي 8 هزار ميليارد از صندوق فرهنگيان از طرف عدهاي به يغما برده شد بهنحويکه هر فرهنگي 8 تا 10 ميليون سهم دارد و اين بهشدت فرهنگيان را عذاب ميدهد.
**بيکاري دانشجويان و عدم رشد علمي مهمترين مشکل ماست
* برخي فرهنگيان براي اداره زندگي خود مشکلدارند اما عدهاي صندوق فرهنگيان را به يغما ميبرند لذا بيکاري دانشجويان و عدم رشد علمي مهمترين مشکل ماست.
* امروز آقاي روحاني بهعنوان رئيسجمهور مستقر بايد پاسخگوي اين سؤالات باشد و طرح سؤالات ديگر مشکلات کشور را حل نميکند.
در پاسخ ميرسليم: انتقاد رمز تضمين سلامت فرد، جامعه، ملتها و دولتها است و بهترين دوست ماکسي است که عيبهاي ما را ميگويد.
** رئيسجمهور 50 مورد نسبتهاي ناروا به منتقدان داده است
* جناب آقاي رحماني در اوايل مسئوليت اعلام کردند که از بستن دهان منتقدان به خدا پناه ميبرم، ما اين الفاظي را که آقاي ميرسليم بيان کردند متأسفانه با 50 مورد نسبتهاي ناروا به منتقدان دادهشده است.
* به قول آقاي جهانگيري مخالف، مگر انسان بايد به منتقد خود اهانت کند و اين واقعاً ثواب نيست که ميگويد من از بستن دهان مخالفان به خدا پناه ميبرم.
* حق شهروندي همين است که افراد بتوانند سخن خود را بگويند و اگر سخنشان درست نيست پاسخ داده شود.
**چرا بايد دهان کسي را ببنديم
* اجازه دهيم نشاط بين دانشجويان، اصحاب رسانه، احزاب، اقوام و دستهها باشد، چرا بايد دهان کسي را ببنديم.
**حق اظهارنظر کردن هم از حقوق شهروندي است
* حق شهروندي را کسي دارد که حتي نان براي خوردن ندارد. حق داشتن، استفاده کردن و معيشت. حق کار کردن دانشجويي که با مدرک ليسانس و دکتري بيکار است و حق اظهارنظر کردن از حقوق شهروندي است.
* در رسانهها من خواندم که با خبرنگاري که ميخواست سؤالي از يکي از وزرا بپرسد، برخورد شده است لذا اين با ادعاهاي مطرحشده نميسازد.
* بايد با 80 ميليون جمعيت داراي کارت ملي اجازه اظهارنظر نسبت به مسائل دهيم.
سؤال: چه راهکار مؤثري براي حفظ حقوق مردم ايران در موضوع هستهاي و رفع تحريمها با توجه به توافق برجام خواهيد داشت و چگونه از نقض مکرر آن از طرف آمريکا و کشورهاي غربي جلوگيري ميکنيد.
* برجام يک توافقي است که بر اساس آنچه دولت در فرايندي که طي شده با تمام اشکالاتي که اين قرارداد دارد، تاکيد ميکند با تمام اشکالاتي که قرار دارد و از رسانههاي گروهي هم بارها مطرح شده اما چون به عنوان سند ملي مورد توافق قرار گرفته است بايد اين تعهد از ناحيه ما و طرفهاي مقابل به رسميت شناخته شود.
** اينکه آقاي روحاني گفت خزانه خالي است يک پيام بسيار بد براي جمهوري اسلامي داشت
* آنچه در اصل مذاکرات و اين سند مورد اشکال است اينکه در حين مذاکره نکاتي مطرح شده و اينکه از ناحيه دولت و جناب آقاي روحاني گفته شود که خزانه خالي است يک پيام بسيار بد براي جمهوري اسلامي است.
* اينکه گفته شود اگر ما اين توافق را نکنيم ممکن است طرف مقابل با يک اقدام تاسيسات ما را مورد هجوم قرار دهد يک پيام بسيار بدي براي مذاکره است.
* مثل اينکه انسان بخواهد به عنوان يک افسري که در ميدان است اعلام کند چقدر از نيروهاي من از بين رفت و اين براي طرف مقابل پيام بسيار بدي است اما اين مسائلي بود که متاسفانه واقع شد.
* ما بايد در اين سند که متاسفانه در اجرا هم پيشگام شديم و هم به صورت تام آن را اجرا کرديم يعني جمهوري اسلامي پيشپرداختهاي آن را کاملا انجام داده و اين سند به صورت چکي است که بايد آن را نقد کرد.
* من معتقدم با ضعفهايي که دولت در حين اين کار و اجراي آن نشان داد توانايي دريافت مبلغ اين چک و نقد کردن آن را به هيچ عنوان ندارد. در حالي که ميتوانست کار را با قوت انجام دهد.
* اين پيامهايي که بهطرف مقابل دادهشده براي ما مشکل ايجاد کرده و آنها اين پيام را گرفتهاند که تحريمها نتيجه داده و حالا هم آن را رها نميکنند.
**آقاي روحاني قول داده بود تمام تحريمها بهصورت يکجا برداشته خواهد شد اما نشد
* بحث ما اجراي اين سند است، آقاي روحاني قول داد بهمحض اينکه کار انجام شد تمام تحريمها بهصورت يکجا نه تعليق بلکه يکجا برداشته خواهد شد اما هيچ اتفاقي براي سفره مردم نيفتاد.
* آيا بعد از تصويب اين قضيه در سفره و کسبوکار، رکود، بيکاري تغييري ايجاد شد.
جمعبندي بخش اول: شايد آقاي روحاني در ذهنشان باشد که ملاقاتي با ايشان داشتيم و قبل از اين قضايا زماني که ايشان دبير شوراي عالي امنيت ملي بود من درباره مسائلي در خصوص MPT به ما گزارشهايي شده است و به ايشان گفتم آيا شما در جريان قضيه هستيد که آقاي روحاني گفت الآن فرصتي نيست و در فرصتي ديگر با يکديگر صحبت ميکنيم.
* جلساتي که من در حوزه سياست خارجي شرکت کردم نميگويم به ميزان ديپلماتهايمان اما جلسات بسياري شرکت کرده و تعداد زيادي گزارش خواندهام و کاملاً در حوزه سياست خارجي مطلع هستم.
**آيا امروز چرخ اقتصاد ميچرخد؟
* ما براي ديپلماتهايمان که در اين زمينه زحمتکشيدهاند تشکر ميکنم اما در اين رابطه قرار بود چه اتفاقي بيفتد، آقاي روحاني گفت هم چرخ سانتريفيوژها بچرخد و هم چرخ اقتصاد اما سؤال ما اين است که آيا چرخ اقتصاد ميچرخد.
* بازار، کسبوکار، واردات و صادرات، درآمد، آيا چرخ شما ميچرخد يا رکود واقع شده است.
* از آقاي سيف سؤال کردند که درباره اين مسئله (برجام) نظر شما چيست که تا الآن هيچ بوده و آقاي طيبنيا گفت که مسئله بانکي به قوت خود باقي است و آقاي ظريف گفت که آمريکا نه به متن برجام و نه به روح برجام متعهد بودهاند.
* اتفاقي که ميافتد بايد در زندگي مردم باشد، الآن يک محموله نفت به يک کشور فرستادهايد بايد پول آن را بگيريد. اين احتياج به پيچيدگي ندارد.
**تحريمهاي بانکي باقي است
* در رابطه با تحريم بانکي که اساس حوزه اقتصادي است اين تحريم باقي است.
* خود آها هم ميگويند تحريمها را برنميداريم اما ما ميخواهيم از طرف آنها حرف بزنيم.
* ما معتقديم در مقابل دشمن نبايد ضعف نشان داد. آنچه بهعنوان ضعفها و اظهاراتي که در زمان مذاکره صورت گرفته و نبايد ميشد دشمن را در موضع خود راسخ کرده است. درحاليکه اگر ببينند با يک دولت راسخ و مقتدر مواجه هستند که از حقوق ملت ايران نميگذرد حتماً ميتوان اين چک را نقد کرد.
* در جريان منا که آقاي جهانگيري گفت از برخوردي که با آن دختر صورت گرفت متأثر شدم که البته نبايد به احدي ظلم شود اما در حادثه منا 500 خانواده ما از خانواده خود را از دست دادند و به شهادت رسيدند؛ اما چند روز از اين حادثه گذشت و آنها جنازهها را تحويل ندادند. اگر رهبري معظم انقلاب در اين رابطه آن اظهارات را نميگفتند، شرايط طور ديگري بود اما ديديم که ورق برگشت.
** بايد نگاه مقتدرانه به قضايا داشت نه نگاه ملتمسانه
* نگاه مقتدرانه به قضايا بايد داشت نه نگاه ملتمسانه، بايد از موضع اقتدار با مسائل برخورد کنيم.
* من اعلام ميکنم هر دولتي سرکار بيايد بايد به اين تعهد (برجام) پايبند باشد.
* حتي من شوخي ميکنم و ميگويم تعهدات قبل از انقلاب اگر مجلس آن را رد نکند و توافق جمهوري اسلامي ما به تعهدات دولت خود وفاداريم.
* ما حتماً ميتوانيم در دولت کار و کرامت اين مسئله را از اقتداري که امروز نظام دارد پيگيري کرد تا حقوق مردم ايران حفظ شود.
در پاسخ به هاشميطبا: اولويت امروز کشور مسئله اقتصادي است و بايد ديپلماسي اقتصادي را در جهان دنبال کنيم.
*بايد بازار صادرات را براي توليدات کشور فراهم کنيم.
*سهم ما در تجارت با عراق چقدر است؟ سهم ترکيه در تجارت با عراق چقدر است؟
*ما با همسايگانمان بايد روابط بسيار خوبي داشته باشيم.
*شأن جمهوري اسلامي در سراسر عالم، حفظ حرمت هر شهروند ايراني است.
** بايد حرمت پاسپورت ايراني حفظ شود
*پاسپورت ايراني، هويت ايراني است و بايد حرمت آن حفظ شود.
در پاسخ به جهانگيري: مؤلفههاي امنيت ملي در نظامات مختلف ممکن است اختلاف داشته باشد اما در کشور ما مهمترين مؤلفه امنيت ملي مردم درصحنه هستند.
* مردمي که همواره با دلدادگي به خدا درصحنه بودهاند و توانستهاند اثبات کنند مهمترين مؤلفه امنيت ملي در کشور بودند.
* اگر از نيروهاي مسلح و بسيج نام ميبريم يا از نيروي مدافع حرم نام ميبريم بايد گفت که اينها حوزه امنيت براي کشور هستند و در بخش امنيت سخت قرار دارند.
* در کنار اين امنيت سخت، امنيت اقتصادي، اجتماعي، فرهنگي وجود دارد که امنيت در اين حوزهها ميتواند جامعه را امن کند.
*اگر به مشکلات اجتماعي توجه نشود و شاهد باشيم در کشور فقر و بيکاري است و چنانچه شاهد باشيم دانشجوياني با مدارک تحصيلي فاقد زمينه کسبوکار هستند اين امر زمينه بحران و مشکلات امنيتي را فراهم ميکند.
در پاسخ به روحاني: درباره شاخصههاي زندگي غربي بايد به مصرف حداکثري، توليد سودآور و گسستهاي اجتماعي بهويژه در رابطه با خانواده اشاره کرد.
* در زندگي اسلامي نيز عمران و آبادي طبيعت و توليد حداکثري منابع مصرف بهينه منابع، وحدت و انسجام اجتماعي و ايثار و فداکاري و گذشت مطرح است.
**براي اجراي سبک زندگي اسلامي به دولت انقلابي نياز داريم
* اقدام در اين رابطه به يک دولت انقلابي نياز دارد و اگر دولت انقلابي نباشد اين سبک زندگي شکل نميگيرد.
* من ميخواهم بگويم به فضاي قبل از انتخابات برگرديم و ببينيم همان روزنامههاي اصلاحطلب و عزيزان ما در مجلس و دانشگاهها چقدر عملکرد اين دولت را موردنقد قرار دادهاند.
*سؤال ما اين است که آيا دولت به وعدههايي که در روز اول داد عمل کرده است يا نه، من به شهرهاي مختلفي ازجمله کرمانشاه، کردستان و همدان سفر کردم و آنها اشک ميريختند و ميگفتند اين وعدهها به ما دادهشده است.
** امر محرمانگي در دولت ما وجود نخواهد داشت
* ما بايد مشکلات را حل کنيم و ما مدتها به پشتوانه علمي دانشگاههاي معتبر يک برنامه جامع کار و کرامت تهيهکرده و همه بخشها و نيازهاي کشور و منابع وعدههاي دادهشده را مشخص کرده است.
* امر محرمانگي در دولت ما وجود نخواهد داشت.
سؤال: براي ارتقاي شان و منزلت فرهنگيان و بهبود سطح معيشتي و علمي آنان چه برنامهاي داريد؟
* معلمان شغل ممتازي دارند و آيندهسازان کشور ما را تربيت ميکنند.
* بايد جايگاه و منزلت معلمان حفظ شود اما احترام با بخشنامه و سخنراني در هفته معلم کافي نيست و ارتقاي علمي معلمان بايد کاملاً زمينهاش فراهم شود.
* مسئله معيشت معلمان نيز بسيار مهم است و شأن يک معلم نيست که براي رفع مشکل زندگي به مشاغل ديگري برود. موضوع معلمان هميشه مسئله بوده است و بايد يکوقت تمام شود.
* بايد فرهنگيان در اقصي نقاط کشور نه بهصورت شعاري بلکه بهصورت جدي موردتوجه قرار گيرند و از دغدغههاي دولت کار و کرامت مسئله فرهنگيان و نقش دادن به آنها در آموزشوپرورش و امور فرهنگي است.
* براي حفظ منزلت فرهنگيان مهمترين مسئله بهحساب آوردن آنهاست.
* موضوعي که لازم است عرض کنم نه بازگشت به گذشته و نه تحمل وضع موجود است. بلکه ما در صدد تغيير به نفع مردم هستيم.
* آنچه بايد تحقق پيدا کند برنامههايي است و از زندگي مردم گرهگشايي کنند.
* دولت مستقر دو راه دارد. يا بايد بگويد کارهايي انجام دادهام و ميخواهم آنها را تکميل کنم که ما در اين زمينه قضاوت نميکنيم و از مردم ميپرسيم که آيا به وعدهها عمل شده است يا خير.
* راه دوم دولت اين است که رقيب هراسي کند و در سخنان آقايان محترم رقيب هراسي موج ميزد که اين نوع برخورد حتماً اخلاقي نيست.
* ما بر اساس منابع برنامه و سخن داريم و ميگوييم 12 درصد برنامه ششم را ميتوان به 8 درصد تبديل کرد و قانون در اين زمينه صراحت دارد و اين وظيفه دولت است.
* بايد از همه امکانات داخلي و نيروهاي جوان و کارآمد استفاده کرد چراکه امام و رهبري نيز جوانان را باور داشتند.
* آنچه در حال انجام شدن است با آنچه بايد انجام شود بايد ببينيم که چه تفاوتي دارد.
* ما ميتوانيم از همه دغدغهمندان انقلاب اسلامي و نيروهاي کارآمد با حفظ کرامت استفاده کنيم.
* بدهي دولت بهنظام بانکي نسبت به قبل چند برابر و حتماً دو برابر شده است.
* هزينههاي جاري و هزينههاي نهاد رياست جمهوري و دولت چقدر شده است؟ حتماً اين هزينهها قابلتوجه است.
جهانگيري: دختر وزير آموزش و پرورش کار شرافتمندانهاي انتخاب کرده که آن واردات است/برجام توفيق بسيار بزرگي در کشورمان بوده

کانديداي دوازدهمين دوره انتخابات رياست جمهوري در دومين مناظره تلويزيوني گفت: معلمان امروز تأثيرگذارترين قشر جامعه ما هستند و ما توانستيم دريافتي حقوق اين قشر را از متوسط يک ميليون به دو ميليون و 850 هزار تومان برسانيم.
جهانگيري خطاب به قاليباف: توسعه علم کشور دو کانون اصلي دارد، يکي آموزش و پرورش که بايد به مسائل آموزش و پرورشي به طور جدي رسيدگي کند، هم سند تحول آموزش و هم معيشت فرهنگيان و بايد به اين قشر توجه ويژه شود. در دولت يازدهم عليرغم تمام محدوديتهايي که داشتيم به اين قشر به خوبي رسيدگي شد.
معلمان امروز تأثيرگذارترين قشر جامعه ما هستند و ما توانستيم دريافتي حقوق اين قشر را از متوسط يک ميليون به دو ميليون و 850 هزار تومان برسانيم. ولي بايد اينجا اقرار کنم وضع معيشت فرهنگيان هنوز هم مناسب نيست.
* براي فرهنگيان بايد کار جديترين انجام دهيم. قشر دانشگاهيان بسيار مهم هستند. دانشگاه بايد محيط امني شود و به دانشجويان بايد توجه شود؛ چراکه کانون علم و فناوري دانشگاه است و بايد اميد در اين فضا حاکم شود، دانشگاه را بايد فضايي مملو از اميد قرار دهيم.
* با توجه به موضوعي که آقاي قاليباف اينجا مطرح کرد، انتظارش را در اين مناظره نداشتم. من تا روز چهارشنبه فکر ميکردم وزير ديگري اين موضوع برايش پيش آمده که روز چهارشنبه مشخص شد وزير آموزش و پرورش اين مشکل برايش پيش آمده، مظلوميت اين دولت را ملت ببينيد. به يکباره گفته ميشود در خانه يک وزير قاچاق بوده است، دختري اين وزير دارد که فوق ليسانس است، کار شرافتمندانهاي انتخاب کرده که آن واردات است و 200 ميليون کل ارزش مبلغي است که اين فرد از گمرک و به صورت قانوني وارد کرده است و حالا اين ميشود موضوع مصاحبه ما در مناظره. آيا اين درست است و اين وضعيتي است که امروز پيش آمده.
جهانگيري خطاب به ميرسليم: من فکر ميکنم انتقاد يکي از نعمتهاي بزرگي است که خداوند به مسئولان مختلف داده و هر کس اگر درب انتقاد را بر روي دستگاه خود ببندد، به معناي آن است که خود را از اين نعمت بزرگ که مردم ميخواهند با دلسوزي براي اصلاح امور به او کمک کنند، از خود دريغ ميکنند. لذا همه مکلف هستيم از انتقاد سازنده استقبال کنيم. دولت يازدهم در اين زمينه کارهاي بزرگي انجام داده است ما خانه احزاب را مدتي پيش بسته شده بود، احيا کرديم.
* 8 هزار سازمان مردمنهاد را مجوز داديم که در اين دولت راهاندازي شده، از آزادي مطبوعات به طور کامل دفاع کرديم و هر ميزاني که مجوز خواسته شد براي مطبوعات در اين دولت داده شد. با تمام قدرت دفاع کرديم و جلوي تمام قدرتهايي که ميخواستندشبکههاي مجازي را فيلتر کنند ايستاديم و هزنيه آن را هم پرداخت کرديم. قانون دسترسي آزاد به اطلاعات که در دولتهاي گذشته و در سال 1388 تصويب شده بود، در اين دولت آييننامهاش تصويب شد و در اختيار مردم قرار گرفت.
* آقاي ميرسليم مشکلي که وجود دارد بخشي از جامعه با دولتي که با رأي مردم سر کار آمده مشکل دارند و براي مقابله با اين مشکلشان ميخواهند با تمام توانشان جلوي دولت ايستادگي کنند.
جهانگيري خطاب به رئيسي: فکر ميکنم مردم ايران به طور کامل در جريان هستند که وقتي دولت يازدهم سر کار آمد کشور چه وضعيتي داشت، مردم براي تهيه دارو چکار ميکردند، اين مردم براي تهيه شيرخشک بچهها چکار ميکردند؟، وضع سيلوها چگونه بود؟، دولت يازدهم در همه زمينهها موفق بود تا کارهاي بزرگي را انجام دهد. ممکن است ما نواقصي داشته باشيم و قبول دارم بايد اين نواقص را برطرف کنيم.
* يکي از بزرگترين موفقيتهايي که در طول جمهوري اسلامي شکل گرفته، برجام است و به همه اهدافي که براي برجام برنامهريزي شده بود در اين دولت دست پيدا کرديم. ما حق هستهايمان را به ثبت رسانديم و توانستيم تحريمهاي ظالمانه را از کشور برداريم.
* در اين دولت ايرانهراسي را به ايراندوستي تبديل کرديم، چرا همه اين موفقيتها را فراموش کرديد، اگر برجام به موفقيت نميرسيد و همه اين قدرتهاي استکباري و زورگو ميخواستند به بدخواهيهاي خود ادامه دهند، صادرات نفتي ما تا الان متوقف شده بود، مردم ايران اگر اين اتفاق به وقوع ميپيوست، ما در کشور با وضعيت نابساماني روبرو بوديم. توفيق برجام در اين بود که ما ميتوانيم امروز با افتخار بگوييم کشور ما آماده توسعه است.
* ما امروز به جاي يک ميليون بشکه نفت 2.5 ميليون بشکه نفت صادر ميکنيم، 30 درصد صادرات پتروشيمي ما در اين دولت افزايش پيدا کرده است. کشتيهاي خارجي امروز به سمت ايران کالا ميآورند، درحاليکه تا قبل از اين بنادر ايران تحريم شده بود. ما فکر ميکنيم برجام توفيق بسيار بزرگي در کشورمان بوده و البته به بدعهدي آمريکايي هم اعتقاد داريم و بايد براي پيروزي کشورمان باقدرت گام برداريم.
* جهانگيري خطاب به هاشميطبا: من فکر ميکنم در سياست خارجي نيازمند اين هستيم تا از تمام ظرفيتهايي که در کشور وجود دارد استفاده کنيم. وزارت خارجه به عنوان مرکز اصلياي که مسئوليت تنظيم روابط خارجي کشور برعهدهاش است، بر اساس جهتگيريهايي که اين جهتگيريها مرتبط با امنيت ملي و منافع ملي بايد سياستهاي خارجي و راهبردهاي ايران در خارج از کشور را عملي کند.
* در کنار ديپلماسي رسمي کشور بايد به ديپلماسي عمومي کشور هم توجه کنيم. ديپلماسي عمومي به اين معناست که در اقشار عمومي مردم جامعه که ميتوانند چهره دقيقي از کشور را ترسيم بکنند، بايد به اين ديپلماسي باور داشته باشيم و عمل کنيم.
* هنرمندان ما در صحنه بينالمللي بايد بدرخشند، ما از هنرمنداني که در صحنه بينالمللي که پرچم ايران همراه آنان برافراشته ميشود، بايد افتخار کنيم. فرهادي يک فرد است که از طرف ايران در جامعه بينالمللي اسکار جايزه ميگيرد و اين تبديل ميشود به يک فرهنگ که ايران چنين جايگاهي دارد. او به عنوان يک کارگردان با تمام محدوديتهايي که دارد ميتواند فيلم توليد و به جهان عرضه کند.
* ورزشکاران ما بايد به درخشششان در صحنه بينالمللي اهميت دهند، صنعت توريسم از مهمترين ديپلماسيهاي عمومي است که تقويت گردشگري و تقويت روابط با کشورهاي ديگر بايد از اولويتها در سياست خارجيمان باشد. قدرت نرم را در کنار قدرت سخت در کشورمان که همان ديپلماسي عمومي است بايد تقويت کنيم. هر قدرت سخت به معناي تقويت بنيه دفاعي جمهوري اسلامي و هم قدرت نرم که همان انسجام داخلي کشور و قدرت اقتصادي بايد بهخوبي تقويت شود.
سوال: کشور عزيز ما ايران امنترين و قدرتمندترين کشور منطقه است، برنامه و راهکار جنابعالي براي استمرار، استحکام و توسعه قدرت دفاعي و امنيت جمهوري اسلامي چيست؟
جهانگيري: من تسليت عرض ميکنم به خانوادههاي عزيزي که فرزندان خود و اعضاي خانوادهشان را در حادثه تلخ معدن در استان گلستان جانشان را از دست دادند. من خودم در زندگي معدنکاران بودهام، پدرم کارگر معدن بود و درک ميکنم که خانوادهاي فرزند و پدرش داخل تونل ميرود چه دلهرهاي را تجربه ميکند و اميدوارم خداوند به شما صبر عنايت کند.
* آنچه مورد بحث است سياست و فرهنگ و قدرت دفاعي کشور است. بنيه دفاعي کشور درواقع از همين سياست سرچشمه ميگيرد ملت عزيز يران اين دومين باري ايست از اين تريبون و در اين مناظره با شما گفتوگو ميکنم. چند نکته را لازم ميداند به شما عرض کنم. يکي از مهمترين مهارتهاي رئيسجمهور اين است که بايد چم وخمهاي سياستورزي و ديپلماسي در عرصه متلاطم بينالمللي به طور کامل بايد آگاه باشد. لازمه آن صداقت با مردم است و داشتن تجربه عملي و حداقل مسائل و توانايي در حل مسائل بينالمللي است.
* من اصلاحطلب هستم. در دولت حضور داشتم همچنين در مجلس نماينده مردم بودم و در بخش کلان کشور و ميدانم که بسياري از تصميمات کلان يا در مجلس يا در دولت اتفاق ميافتد. لذا دغدغهام هميشه توسعه ايران بوده است و با اين نگاه و تجربه است که ميگويم قدرت فرهنگي ايران بايد امروز قدرت اول منطقه ميبوديم، چرا نيستيم؟ در ادامه بحث به اين خواهم پرداخت که ماشين اقتصاد و فرهنگ کشور از ته دره بيرون آمده و امروز در مسير توسعه قرار گرفته است. ما امروز نيازمند اين هستيم که فرهنگ ايراني و اسلامي خود را بر پايه گفتوگو و مدارا، صلح و آرامش در جهان بنا نهيم.
* فرهنگ غني ما ميتواند حتي قدرتهاي مهاجم همچون اسکندر و مغول را مغلوب خود کند. تجربهاي مثل برجام نشاندهنده تجربه ديپلماسي قوي ماست و متأسفانه ما از اين قدرت آنگونه که بايد استفاده نکردهايم.
* نگاه نادرستي که در کشورمانم غالب شد، فرهنگ را به بيراهه برد. ناپختگي، بيتجربگي و تخصص ناکافي باعث شد که کشور آنطور که بايد به سمت پيشرفت سوق داده نشود.
* ما بايد فرهنگ مدارا و صلحطلبي ايراني به دنيا نشان بدهيم. اگر چنين کاري کرديم اقتصادمان هم بهبود خواهد يافت، قدرت دفاعي ما نيز پيشرفت خواهد کرد و اگر اين کار را نکنيم، در داخل به جان يکديگر خواهيم افتاد. برخوردهاي ضربتي، امنيتي، ايرانيان را پژمرده خواهد کرد.
* من به عنوان يک ايراني مسلمان و انقلابي به فرهنگ خودمان افتخار ميکنم و از اين فرهنگ احساس قدرت ميکنم. بايد از ماجراجويي دوباره در اين کشور جلوگيري شود. بايد جلوي خامي دوباره در اين کشور را گرفت.
* جايگاه رئيسجمهور جايگاه دانشآموزي نيست. اقتصاد اين مردم و اين مملکت تحمل و حوصله تنش، دعوا و کارآموزي سياستمداران تازهکار را ندارد. مردم عزيز شما اکنون اين مناظره را با خانواده و عزيزانتان تماشا ميکنيد، ميخواهيد فرداي فرزندانتان چگونه باشد؟ آيا محدوديت ميخواهيد يا توسعه، آيا عزت بينالمللي ميخواهيد يا انزواي بينالمللي؟ تنش ميخواهيد يا آرامش، يک لحظه رأي ميدهيد و آينده کشورتان را رقم ميزنيد.
* اقتدار ملي شائبههاي فراواني چون تقويت بنيه دفاعي، مسائل سياسي، مسائل فرهنگي، ولي چون در جلسه امروز مسئله فرهنگ و سياست است، از اين مؤلفه بيشتر سخن به ميان ميآورم. قدرت ايران در فرهنگ آن خلاصه ميشود، اما چرخ فرهنگ با دستور به صورت چکشي به کار نميافتد. بايد اداره فرهنگ به مردم واگذار شود.
* مردم بايد خودشان فرهنگ را به دست بگيرند؛ چراکه هرگاه آنها به صحنه آمدند مشکلات جامعه حل شود، در دفاع مقدس مردم به صحنه آمدند، مشکل حل شد، سال 92 به صحنه آمدند، مشکلات را حل کردند.
*مردم عزيز يادتان ميآيد وضع اقتصادي ما چگونه بود، دارو پيدا نميکردي، بيماران سرطاني و بيماران خاص چه عذابي از بيدارويي ميکشيدند. کره، شير، شيرخشک پيدا نميشد، سيلوهاي گندم خالي بود؟ اينها را يادتان ميآيد، مردم عزيز يادتان ميآيد مردم شبها در صف بانک ميخوابيدند تا بتوانند چند سکه خريداري کنند. شما ميتوانيد مشکلات را حل کنيد، تهديدهاي زيادي عليه اين کشور بود، همانطور که مقام معظم رهبري فرمودند؛ شما بهص حنه آمديد و تهديدات را از سر اين کشور برطرف کرديد.
* من در دوران اصلاحات ديدم خاتمي با گفتوگوي تمدنهايش توانست به اقتصاد و فرهنگ کشور روح دهد و ايران را در دنيا درخشان. من اين روزها دوباره احساس خطر ميکنم.
* عدهاي در پي دوقطبي کردن جعلي جامعه و به جان هم انداختن آنها هستند و نميدانند چه بلايي در سايه اين دوقطبي کردن بر سر کشور ميآيد. کشورهاي همسايه را نگاه کنيد، سوريه، عراق، افغانستان، پاکستان که با همين روش کمکم در پي منفک شدن کشور هستند.
* کاري نکنيد مردم به کارآمدي نظام بدبين شوند. زماني به جايي رسيد که رئيس مجلس فرياد زد اين وعدهها به سرانجام نخواهد رسيد. مردم عزيز امروز بار ديگر دو نگاه، دو تفکر و دو روش متفاوت براي مملکتداري برابر هم قرار گرفتهاند. در يک طرف گروهي که با بگم بگمهاي دروغين، خطکشيهاي واهي و خيالبافي و بيتجربگيهاي خود را در صحنه سياست داخلي و خارجي پيدا کند و امروز ممکن است با رويکرد ديگري به صحنه بيايد. در اين عرصه فرار به جلو کفايت نميکند. بايد مردم سوابق را ببينند و بازگشت به عقب داشته باشند.
* مگر در همين بيلبوردهاي خيابان تهران براي خالي کردن دل ظريف و يارانش چه تهمتهايي به آنها نزدند، ولي امروز با برجام عکس يادگاري ميگيرند. اين نوع نگرش محدودکننده و تهديد و تحقيرکننده جمهوري اسلامي در دنيا آثار خود را گذاشته است.
* من به عنوان مديري که روزهاي گرم و سرد کاري در عرصه مديريت را چشيدهام، هرچند تلاش بسياري شده، اما هنوز راه درازي باقي مانده. ما توانستيم ماشين اقتصاد را از دره بيرون بياوريم و در مسير قرار دهيم، اما هنوز به سرعت واقعي نرساندهايم. ما به قولهاي واقعي براي پيشبرد ايران نياز داريم.
* از نگاه اصلاحطلبانه ميگويم، ما بايد از همه ظرفيتها، زنان و مردان، جوانان، بازنشستگان و همه نيروها و سرمايههاي خود استفاده کنيم. ما فرزندان انقلاب و پيگير آرمانهاي رهبرمان هستيم.
* من مطمئن هستم ميتوانيم با محوريت مقام معظم رهبري و وحدت مردم بزرگترين چالشهاي اقتصادي و فرهنگي پيش روي کشور را حل کنيم.
* من يک مدير جهادي هستم، من جهادگر هستم. رهبر معظم انقلاب در جلساتي که اخيراً با سران قوا داشتيم فرمودند؛ آقاي جهانگيري چپ بود، ولي من ايشان را از روز اول به صداقت ميشناسم. مردم من با صداقت با شما صحبت ميکنم. ما ميتوانيم با به صحنه آوردن تمام جناحهاي سياسي کشور، همه ظرفيتهاي کشور مدلي طراحي کنيم که آينده کشور مطمئن باشد که سايه شوم جنگ از منطقه دور ميشود. ما ميتوانيم با اين مديريتي که گفتم تفاهم و گفتوگوي ملي مسائل بغرنج کشور را يک به يک حل کنيم. روش من براي حل بحران به ارتباطسازي بين بزرگان کشور و استفاده از همه ظرفيتهاست.
* جهانگيري خطاب به روحاني: مسئلهاي را مقام معظم رهبري مطرح کردند و در دستورکار نهادهاي فرهنگي قرار گرفت. ما در بخشهاي اقتصادي آن وقتي به چالشهاي پيش روي کشور نگاه ميکنيم، متوجه ميشويم به دليل اينکه در منطقه خشک قرار داريم، از لحاظ آبي در شرايط سختي قرار داريم، ولي در مصرف آب که دقت ميکنيم سرانه ما از کشورهاي پرآب دنيا بيشتر است.
* مصرف کالاهاي مصرفي و منابع طبيعي کشور زيادهروي ميکنيم. مهم اين است که ما بتوانيم از سبک زندگي از اين عوارضي که وجود دارد، به صورت جدي پرهيز کنيم.
* ما در کشوري هستيم که از نظر زندگي تنوع قوميتي در کشور وجود دارد، ما بايد بپذيريم که تنوع قومي در کشور تهديد نيست، بلکه يک فرصت به شمار ميرود، فرهنگهاي مختلف، زبانهاي مختلف کشور ما را رنگارنگ کرده است. در ايران هيچ قومي از قوم ديگر ايرانيتر نيست. دولت معتقد است هر قومي بايد زبان مادري خود را حفظ کند. اين براي آْذري اجرا شد، براي زبان کردي اجرا شد.
* ما اميدوار هستيم در همه بخشهايي که به جهت فرهنگي براي تقويت همبستگي ملي بايد اقداماتي انجام دهيم، اقدامات خوبي در آن زمينه صورت گيرد.
سوال: دولت جنابعالي در استفاده از ظرفيتهاي ملي، هنري، سينمايي کشور براي تحقق گفتمان امام(ره) و انقلاب و حفظ ارزشهاي انقلابي و اسلامي و ايراني چيست؟
جهانگيري: همانطور که اشاره کرديد فرهنگ ايراني و اسلامي سهم بسيار مهمي در اقتدار کشور دارد و ما با قدرت فرهنگيمان قادر هستيم خيلي از مسائل پيش رو را حل کنيم. با اين قدرت ميتوانيم بسياري از مسائل بينالمللي و مسائل داخلي حل کنيم.
* خوشبختانه هنرمندان کشور توليدات خود را در پيرامون مسائل انقلاب اسلامي ايران داشتند و در اين راستا گامهاي بلندي را برداشتند. ما بايد به هنرمندانمان آزادي عمل بيشتري دهيم.
* هنرمندان ما نبايد نسبت به کارهاي هنري که در چارچوب قوانين جمهوري اسلامي انجام ميدهند، با محدوديت روبرو شوند، به هيچ وجه از هيچ کس پذيرفته نيست که هنرمندي تمام مراحل قانوني خود را طي کند و وقتي ميخواهد کنسرتي را اجرا کند، يک مقامي با هر شرايطي بتواند مانع کار او شود. اين پذيرفته نيست که فردي خود را از قانون بالاتر بداند.
* در کشور بايد قانون مبناي کار قرار بگيرد. وقتي هنرمندي در کشور فيلمي تهيه ميکند و تمام مراحل قانوني را در اين زمينه طي ميکند، در نهايت براي اجراي آن با مشکل روبرو ميشود. اين از قانون دور است، دولت به طور کامل خود را مقيد ميداند تمام ظرفيت خود را به کار بگيرد تا هنرمندان، نويسندگان و تمام صاحبان انديشه در بخشهاي مختلف فرهنگي بتوانند تمام فعاليتهاي خود را انجام دهند.
* در بخش آموزش و پرورش به دنبال طرح تحول آموزش، جايي که مبنا و نقطه آغاز فعاليتهاي فرهنگي کشور است، توجه جدي دولت آينده است. دانشگاهها به عنوان پايگاه توليد علم و انديشه و توليد فناوري که مهمترين نقش براي توسعه آينده کشور دارند و مديران آينده کشور از اين عرصه فرهنگي خارج ميشوند، بايد از آزادي عمل و امنيت کامل براي انجام امور خود برخوردار باشند و در دولت آينده به اين مسائل بهخوبي توجه خواهد شد.
* من دو مطلب که در جلسه گذشته به آقاي قاليباف گفتم درباره شوراياري و ديگري درباره زباله که هر دوي آنها خلاف بودند. ايشان گفتند از زباله برق توليد ميکنند و الان حدود ۸ هزار تن زباله، فقط از ۲۰۰ تن آن برق توليد ميشود. در مورد شوراياري هم مصوبه داده که کمک ميکند.
* مردم ايران حرفهاي همه کانديداها را شنيديد. آزمودنيها را نميتوان بار ديگر آزمود. به آينده بايد نگاه کرد، از گذشته بايد عبرت گرفت. انتخابات پيش رو عرصهاي ميان انتخاب بد و بدتر نيست، عرصهاي است ميان راه و بيراهه.
* پروژه راه ايران را ناتمام نگذاريد، بايد به تداوم راه بينديشيد و از تغيير و تحول نترسيد. من نگرانيهايم را درمورد اينده بيان کردم. بيماريهاي مزمن با مسکن درمان نميشود و حالا اميدهايم را ميگويم.
* ايران فرصتهاي زيادي دارد، فرصتهاي بينظيري دارد، شما مردم و جواناني که براي اولين بار رأي ميدهيد، شما دانشجويان و دانشگاهيان عزيز، شما معلمان بزرگوار، شما روستائيان و عشاير و انديشمندان، بازنشستگان، زنان و مردان و اقوام مختلف پاي صندوقهاي رأي بياييد و سرنوشت ايران را رقم بزنيد.
انتهاي پيام/